Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Η επίσκεψη του Πάπα στην Ισπανία και...οι Special Olympics της Αθήνας


Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' που ξεκινά σήμερα στην Ισπανία, έγινε αιτία για να ξεσηκωθούν και να βγούν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι χιλιάδες Ισπανοί (έγιναν επεισόδια στη Μαδρίτη). Ο λόγος της διαμαρτυρίας είναι το τεράστιο κόστος της επίσκεψης, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και η ανεργία πλησιάζει το 21%.

Το κόστος της επίσκεψης υπολογίζεται στα 50-60 εκατομμύρια ευρώ αν και οι αρμόδιοι δεν δίνουν στη δημοσιότητα το ακριβές ποσό (υπολογίζουν και άλλα 2,5 εκατομμύρια έξτρα κόστος για τα ειδικά μέτρα ασφάλειας).


Οι διοργανωτές της επίσκεψης υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του Πάπα και η όλη εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη από καιρό και χρηματοδοτείται ανεξάρτητα από πηγές της Καθολικής εκκλησιας, ενώ θα υπάρξουν έσοδα από τους χιλιάδες πιστούς, που έχουν σπεύσει στην ισπανική πρωτεύουσα.

Να θυμηθούμε ότι εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για τη χώρα, η Ελλάδα διοργάνωσε τους αθλητικούς αγώνες “Σπέσιαλ Ολύμπικς” που μόνο η τελετή έναρξης κόστισε 7,7 εκατομμύρια ευρώ και το συνολικό κόστος ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Και οι δύο περιπτώσεις, με τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται, δεν ταιριάζουν με όλα όσα βιώνουν οι λαοί της Ισπανίας και της Ελλάδας λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήταν όμως στο...πρόγραμμα.

Στην Ισπανία πάντως ισχυρίζονται ότι θα έχουν και έσοδα από την επίσκεψη αυτή.
Στην Ελλάδα άραγε υπήρξαν έσοδα από τη διοργάνωση των αγώνων;

Ας γράψουμε όμως (ή ας θυμηθούμε) και μερικές “κακίες”.

Στην Ελλάδα δαπανήθηκαν 7,7 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την τελετή έναρξης (για την αισθητική της οποίας υπήρξαν πολλές κριτικές) και συνολικά οι αγώνες κόστισαν πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι δύο προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις σε Δουβλίνο και Σαγκάη κόστισαν συνολικά 30 και 36 εκατ. ευρώ.

Στο κόστος της επίσκεψης του Πάπα στην Ισπανία περιλαμβάνει και την κατασκευή μιας σκηνής 200 μέτρων, γιγαντιαία...συντριβάνια, γιγαντιαίες οθόνες κλπ

Αυτά έμαθαν οι Ισπανοί και βγήκαν από τα ρούχα τους αλλά και στους δρόμους για να φωνάξουν “ούτε ένα σεντς από τους φόρους που πληρώνω για την επίσκεψη”.

Αυτά είναι που ξεσηκώνουν τον κόσμο.

Καμία αντίρρηση για τέτοιες οργανώσεις και επισκέψεις.
Πολλές ενστάσεις όμως για τον τρόπο που γίνονται και τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται για τη διοργάνωσή τους, σε μια τέτοια περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου