Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Το χάμπουργκερ στην Ελβετία κοστίζει 128% περισσότερο απ΄ότι στις ΗΠΑ


ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η άνοδος της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος (ελβετικό φράγκο), πουαποδίδεται στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα άλλων χωρών, το οποίο με τη σειρά του ευνοεί την ισχυροποίηση των ισχυρών και σταθερών νομισμάτων ή των πολύτιμων μετάλλων όπως ο 
χρυσός, αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στην...ελβετική οικονομία.

Μέσα στο 2011, το φράγκο ανατιμήθηκε 11% έναντι του ευρώ, φθάνοντας έως το επίπεδο-ρεκόρ των 1,0075 φράγκων ανά ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε. Σήμερα, Τετάρτη, το φράγκο είναι πάλι πάνω από τα 1,1465 φράγκα/ευρώ.

Αυτό σήμανε συναγερμό στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διότι η ανατίμηση του φράγκου κάνει πολύ ακριβά τα ελβετικά προϊόντα για τους ξένους, υπονομεύοντας τις εξαγωγές της χώρας, στις οποίες βασίζεται το 50% του ΑΕΠ της. Κι αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και ισχυρές εξαγωγικές ελβετικές εταιρείες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την άνοδο του νομίσματος της χώρας, με αποτέλεσμα να προγραμματίζουν περικοπές προσωπικού (απολύσεις).

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση της Ελβετίας προχωρά στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων από το πλεόνασμα του κρατικού προυπολογισμού που ανέρχεται σε μερικά 
δισεκατομμμύρια...
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας SonntagsZeitung, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να υποστηρίξει με 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,74 δισεκατομμύρια ευρώ) τις εταιρείες που έχουν πληγεί από την άνοδο του ελβετικού νομίσματος προκειμένου να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.
Οι εταιρείες θα χρηματοδοτηθούν από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού που αναμένεται να καταγραφεί το 2011 και το οποίο υπολογίζεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Η ανατίμηση του φράγκου κάνει πολύ ακριβά τα ελβετικά προϊόντα για τους ξένους, υπονομεύοντας τις εξαγωγές της χώρας, στις οποίες βασίζεται το 50% του ΑΕΠ της. Αν συνεχιστεί η ίδια τάση, αναλυτές εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η ανεργία και θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της χώρας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει το Bloomberg, ένα φλιτζάνι καφέ στο καφέ Σεν Γκοτάρ στη Ζυρίχη κοστίζει 8,30 δολάρια (περίπου 5,7 ευρώ), ενώ ένα χάμπουργκερ σε κατάστημα της αλυσίδας Μακ Ντόναλντ στην Ελβετία κοστίζει 128% περισσότερο από ότι στις ΗΠΑ.

Θα πρέπει βέβαια να πεί κάποιος στο Bloomberg (λέμε τώρα...) πόσο κοστίζει ένα φλυτζάνι καφές σε “κοσμικά” στέκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης...

Πηγή: ΑΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου