Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Μήπως η Χίλαρι έρχεται για να δει τον...Βενιζέλο; Μια μεγέθυνση της επίσκεψης...

Από αύριο και για 2 ημέρες (17-18 Ιουλίου) επισκέπτεται την Αθήνα η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον. 
Αναφορές στα “παρασκήνια” της επίσκεψης κάνουν λόγο για υφαλοκρηπίδες, φυσικά αέρια, ελληνοτουρκικά, ελληνορωσικά, οικονομικά και παρόμοια “τρέχοντα” θέματα, έως και πιό ευφάνταστα σενάρια που κινούνται στη σφαίρα της θεματολογίας του...Δημοσθένη Λιακόπουλου (Ελ-ιπτάμενοι δίσκοι-επικοινωνία με αρχαίες θεότητες, μυστικά όπλα κλπ) !!!

Η πρώτη αλήθεια για όλα αυτά είναι πως η Χίλαρι έρχεται στην Τουρκία, πηγαίνοντας για...Ινδία και δεν μπορούσε για ευνόητους λόγους (φθάνοντας μέχρι την Τουρκία) να μην επισκεφθεί και την Ελλάδα.


Η δεύτερη αλήθεια είναι πως πάντα υπάρχει ανοιχτή ατζέντα συνομιλιών μεταξυ ΗΠΑ και Ελλάδας, ως σύμμαχες χώρες τουλάχιστον αν όχι φιλικές (ξέρουμε καλά γιατί γράφουμε το τελευταίο).

Η τρίτη αλήθεια είναι πως στο τρέχων οικονομικό θέμα της Ελλάδας, οι ΗΠΑ έχουν λόγο, σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις του ΔΝΤ, τις αγορές ομολόγων, τους οίκους χρηματοδότησης, της μετάδοσης του ιού του χρέους και πέραν της Ευρωζώνης, ένα χαμηλότερο επιτόκιο - προς το 3% - στα νέα ομόλογα τα οποία θα ανταλλαγούν με τα παλιά, προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. κλπ κλπ

Η τέταρτη αλήθεια είναι αυτή που ελάχιστοι μπορούν να γνωρίζουν...

Επισήμως η Χίλαρι Κλίντον έρχεται στην Ελλάδα ως προσκεκλημένη του ομολόγου της έλληνα ΥΠΕΞ (θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποτέλεια αν ο πρωθυπουργός μια χώρας εμφανίζοντας ότι επισήμως προσκαλεί αυτός την -κατώτερη ιεραχικά- ΥΠΕΞ μιας άλλης χώρας). 

Η αλήθεια είναι βεβαίως -όπως έγραψε και η “Ελευθεροτυπία”- ότι η παρουσία της Χίλαρι στην Αθήνα έχει δρομολογηθεί από τις 25 Μαΐου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή εκδήλωση στο Παρίσι για τα 50 χρόνια του ΟΟΣΑ, είχε στο περιθώριό της εκδήλωσης κατ' ιδίαν συνομιλία με την κ. Κλίντον, στην οποία ζήτησε τη συνδρομή του αμερικανικού παράγοντα για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, λίγο πριν από την έγκριση της 5ης δόσης από το ΔΝΤ, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Ελλάδα (17-18 Ιουλίου) ως υπουργού Εξωτερικών.

...Ως εκ τούτου, η διήμερη επίσκεψη Κλίντον έχει ουσιαστική όσο και συμβολική σημασία, καθώς αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση Παπανδρέου για τους χειρισμούς της στα ζητήματα της οικονομίας αλλά και ως προς την ευρεία πολιτική συναίνεση που επιδιώκει το μέγαρο Μαξίμου από την αντιπολίτευση...” εκτιμά σε σχόλιό του στην “Ε” ο έμπειρος Θανάσης Τσίτσας.

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙ Η ΧΙΛΑΡΙ

Όταν ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πρόγραμμα της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, επισήμως είχε ανακοινωθεί ότι θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου, τον Υπουργό Εξωτερικών Λαμπρινίδη και άλλους πολιτικούς ηγέτες για να συζητήσει "θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος".
Μάλιστα...

Μετά, προέκυψαν αναλυτικά οι “άλλοι” πολιτικοί ηγέτες.

Πρώτος και καλύτερος, όπως έγινε γνωστό, θα συναντηθεί με τη Χίλαρι Κλίντον, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντησή τους θα γίνει τη Δευτέρα στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.
Να μην ξεχνάμε ότι η πλευρά Σαμαρά προετοιμάζει πυρετοδώς εδώ και καιρό μια επίσκεψη στις ΗΠΑ και ανεπισήμως η συνάντηση με τη Χίλαρι θα περιλαμβάνει κι αυτό στο μενού (μόνο την επίσκεψη στις Βρυξέλλες αποφεύγει ο κ. Σαμαράς, όπως ο διάβολος το λιβάνι, σε σχέση με την πρόσκληση που του έχουν απευθύνει οι ηγέτες του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, για να τους δώσει εξηγήσεις για τη στάση του στο Μεσοπρόθεσμο και και γενικότερα...).

Δεύτερος και ακόμη καλύτερος μας προέκυψε ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
...Είναι, ομολογουμένως, πρωτοτυπία να συναντά αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έναν έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, αυτόν έρχεται επί της ουσίας η Χίλαρι να δει...” σχολίασαν “Τα Νέα” τα οποία επίσης εκτιμούν ότι “...διεθνώς, η επίσκεψη Χίλαρι εκλαμβάνεται ως έκφραση στήριξης των ΗΠΑ προς την Αθήνα” (ίσως να έπεσε και γραμμή για τη διασπορά αυτής της εκτίμησης).


Μέχρι τη Δευτέρα, στις ώρες που μεσολαβούν, δεν ξέρουμε ποιά άλλη συνάντηση μπορεί να προκύψει.

Μια συνάντηση με τα κόμματα της Αριστεράς, θα ταίριαζε απόλυτα με το...τι ζητά η αλεπού στο παζάρι !!!

Μια συνάντηση με τον Καρατζαφέρη, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε παραγωγή αμφιλεγόμενων δηλώσεων (έως και φαιδρών).

Μια συνάντηση με τη Ντόρα Μπακογιάννη, θα την επιθυμούσε διακαώς η...Μπακογιάννη για ευνόητους λόγους (και οι πληροφορίες θέλουν να την επιδιώκει εντόνως μέχρι την τελευταία στιγμή, μέσω των γνωριμιών που έχει η Ψηλή, τόσο με την ίδια τη Χίλαρι όσο και με άλλους ισχυρούς διπλωματικούς παράγοντες από τη δραστήρια θητεία της στο ΥΠΕΞ).

Θα δείξει σε λίγες ώρες...
Η κ. Κλίντον, μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα, θα μεταβεί στην Ινδία.
Τι τραβάνε κι αυτές οι...”χορεύτριες” !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου