Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Έντονο παρασκήνιο για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, εν μέσω φόβων για "μετάδοση του ιού του χρέους" στην Ευρωζώνη

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ερχόμενη Πέμπτη τελικά (και εν μέσω έντονου παρασκήνιου) συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, εν μέσω συνεχιζόμενων διαφωνιών για την λύση στο ελληνικό πρόβλημα και ειδικά στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο.




Όπως σημειώνει ο κ. Ρομπάι στην ατζέντα των συνομιλιών της έκτακτης συνόδου θα τεθούν «η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος». Αρχικά, ο κ. Ρομπάι σκόπευε να συγκαλέσει την έκτακτη σύνοδο χθες Παρασκευή, αλλά οι διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, απέτρεψαν την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού (την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες μετά από τον τερματισμό του Eurogroup, ο βαν Ρομπάι είχε σπεύσει να προαναγγείλει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή, 15 Ιουλίου).
Τελικά η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και θα ξεκινήσει στις 13,00 ώρα Ελλάδος. Για να καταλήξουν σε αυτό, προηγήθηκε ισχυρό παρασκήνιο συνομιλιών από την πλευρά του γραφείου του κ. Ρομπάι με τους Γερμανούς. Ένα παρασκήνιο, που σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στάθηκε αδύνατο να το παρακολουθήσει πλήρως η ελληνική πλευρά, παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, καθώς τα στελέχη αυτά την περίοδο αυτή, προσπαθούν περισσότερο να επιβιώσουν στο νέο εσωτερικό καθεστώς του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς πρόκειται για στελέχη εμπιστοσύνης προς την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου).

Το επείγον της υπόθεσης (από την πλευρά της ΕΕ) φαίνεται από το γεγονός ότι την Πέμπτη στο Βέλγιο είναι καθολική αργία καθώς τιμάται η Εθνική Επέτειος της Ανεξαρτησίας της χώρας, όμως παρ όλα αυτά η πλευρά της ΕΕ όρισε τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Η σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ενδεχομένως να είναι ένα θετικό σημάδι, δεδομένου ότι η Γερμανία μέχρι χθες επέμενε ότι δεν βλέπει λόγο να γίνει συνάντηση κορυφής προτού διαμορφωθεί ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συμμετέχει στη Σύνοδο, ενώ εξέφρασε την «υπόθεση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι ο κ. Ρομπάι συγκάλεσε τη συνάντηση κορυφής την Πέμπτη «επειδή αναμένει να έχει υπάρξει μέχρι τότε μία λύση στο ελληνικό ζήτημα».
Η
προφανής μεταστροφή ήρθε ακόμη μετά από την ενίσχυση των φημολογιών ότι η κρίση στην εμπιστοσύνη της φερεγγυότητας των χωρών μπορεί να εξαπλωθεί από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος (μετάδοση του ιου του χρέους).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία εμφανίζεται
αμετακίνητη κατά της λύσης του ευρωομολόγου, το οποίο θεωρεί ότι θα αποτελούσε ισχυρό αντικίνητρο για να εξυγιάνουν τα υπερχρεωμένα κράτη τα δημοσιονομικά τους. Εντούτοις, το Βερολίνο δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι «η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε από την Ελλάδα, απειλεί τώρα το ευρώ συνολικά» και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».
ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, ζήτησε «μια μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και προειδοποίησε τη Ευρώπη ότι αργεί πολύ να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, δεδομένου του εντεινόμενου κινδύνου για μετάδοση της κρίσης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η ελληνική πλευρά δείχνει να “άγεται και να φέρεται” από τις προθέσεις της ηγετικής ομάδας της Ευρωζώνης, μην έχοντας δυαντότητα να κάνει κάτι άλλο και παράλληλα έχοντας “χαθεί” στη μετάφραση των όρων της...επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Χαρακτηριστικό των πιέσεων που ασκούνται από την πλευρά της Ευρωπαικής Ένωσης προς την ελληνική Κυβέρνηση είναι και η φράση του Υπουργού Οικονομικών για ανάγκη ύπαρξης “στρατιωτικής πειθαρχίας” από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Δημοσιογραφικοί κύκλοι ερμήνευσαν την ακραία τοποθέτηση του συνήθως ψύχραιμου κ. Βενιζέλου ως απόρια των αφόρητων πιέσεων που ασκούνται στο οικονομικό επιτελείο (“δοκιμασία αντοχών”) από την πλευρά της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου