Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Χρέος 1,5 εκατομμύριο στην Όπερα Θεσσαλονίκης από “πάρτυ” γαλάζιων ημέτερων

Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα για τις διαχρονικές σπατάλες δημόσιου χρήματος στον χώρο των ΔΕΚΟ αποτελεί και η υπόθεση της Οπερας Θεσσαλονίκης (που ανήκει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος). 
Την περίοδο που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία (και μέσα σε λίγους μήνες), η Όπερα απέκτησε ένα υπέρογκο χρέος που φθάνει τουλάχιστον τα 1.500.000 ευρώ. 
Διαβάστε λεπτομέρειες και βγάλτε συμπέρασμα...
Την αποκάλυψη αυτής της “μαύρης τρύπας” έκανε δημοσίως η ίδια η διοίκηση (Εφορεία) της Οπερας, που διορίσθηκε στις 31 Ιουλίου 2009, επί κυβέρνησης της Ν.Δ. Οι καταγγελίες στόχευαν κυρίως στον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννης Γιαννίση. Η Εφορεία της Οπερας μέσω της καταγγελίας της, του καταλόγιζε ότι πραγματοποίησε “αυθαίρετα” και “παράνομα”, σε διάστημα μόλις 4 μηνών, τέσσερις παραγωγές συνολικού κόστους 1.750.000 ευρώ, ενώ η ετήσια επιχορήγηση ήταν μόνο 900.000 ευρώ και επιπλέον οι ετήσιες λειτουργικές ανάγκες ανέρχονταν σε 350.000 ευρώ.


Στις παραγωγές αυτές ο καλλιτεχνικός διευθυντής εξασφάλιζε τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύζυγό του πρωταγωνιστικούς ρόλους με υπέρογκες αμοιβές, το ίδιο και για τους προσωπικούς του φίλους καλλιτέχνες και συνεργάτες. Ανακαλύφθηκαν επίσης και άλλες δαπάνες που δεν δικαιολογούνταν. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Όμως εξ αιτίας αυτής της κατάστασης, από τον χειμώνα του 2010 η Οπερα Θεσσαλονίκης κατέγραψε στο ταμείο της ένα χρέος 1.500.000 ευρώ κι αυτός είναι ο λόγος που πλέον λειτουργεί μόνο στα χαρτιά (αδρανεί). Την ίδια ώρα οι αγωγές τρίτων που διεκδικούν τα οφειλόμενα πέφτουν σαν το χαλάζι. Και γίνονται κατά του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος διότι η Οπερα λειτουργούσε με το ΑΦΜ του Κρατικού Θεάτρου.

Εύλογα βεβαίως θα αναρωτηθεί κάποιος, πως γίνονταν όλες αυτές οι σπατάλες χωρίς να υπάρχει έλεγχος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Προφανώς επειδή γίνονταν από κάποιους “δικούς” τους και ίσως δεν υπήρχε διάθεση να χαλιούνται “χατήρια”...
Και τώρα ο λογαριασμός στον κοσμάκη...

(πηγή είδησης: εφημερίδα Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου