Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

One man show Σαμαρά στην Παναγία Σουμελά


Δεν ξέρουμε πιά είναι η αιτία (λέμε τώρα, διότι ξέρουμε πολύ καλά την αιτία αλλά είναι από αυτα που δεν γράφονται από ένα μικρό και ανίσχυρο blog όπως το δικό μας) όμως τα κόμματα και τα μεγάλα πολιτικά ονόματα της χώρας δείχνουν να “σνομπάρουν” τις εκδηλώσεις που γίνονται αύριο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.
Εξαίρεση αποτελεί ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία γι αυτό και οι εκδηλώσεις στη Σουμελά αναμένεται να εξελιχθούν (πολιτικά) κάτι σαν One Man Show για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Κακά τα ψέματα, οι πολιτικοί ελάχιστες φορές ανηφορίζουν και σπεύδουν στα Μοναστήρια και στα θρησκευτικά πανηγύρια για λόγους θρησκευτικής πίστης. 
Για τον κόσμο που μαζεύεται εκεί ανηφορίζουν, για την εκλογική “πελατεία”.

Και για τις σχέσεις τους με την Εκκλησία όταν επιδιώκουν πολιτικό όφελος από αυτήν και το πλήρωμά της (ο χριστιανός κομμουνιστής θα ψηφίσει την Παπαρήγα, πάει δεν πάει αυτή στην...Παναγιά της Τήνου).

Ενίοτε όμως οι πολιτικοί ανεβαίνουν ή κατηφορίζουν στα Μοναστήρια για να “τιμήσουν” και τους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου (όταν συνδέονται φιλικά μαζί τους ή επιδιώκουν την πολιτική φιλία τους), οι οποίοι (παράγοντες) σχετίζονται με την εκδήλωση που γίνεται εκεί. Αυτός όμως μπορεί να είναι και ένας λόγος για να αποφύγει ένας πολιτικός να παραστεί σε μια εκδήλωση. Για να μη συναντήσει (ειδικά αν δεν θέλει να τον δεί στα μάτια του) ή για να μην συνδεθεί με τον παράγοντα...

Αυτά όλα ισχύουν και είναι γενικές παρατηρήσεις.

Πάμε τώρα στις φετεινές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά.

Φυσιολογικά, λόγω του ότι αναμένονται εθνικές εκλογές, θα περίμεναμε να γίνει εκεί “παρέλαση” πολιτικών και κομμάτων, λόγω του υπερβολικά μεγάλου πλήθους πιστών (και ψηφοφόρων) που συγκεντρώνεται εκεί (λέγεται ότι είναι πολλαπλάσιος της Τήνου).

Αντίθετα όμως, οι φετεινές εκδηλώσεις στη Σουμελά μπήκαν στην ατζέντα μόνο του Αντώνη Σαμαρά και κανενός άλλου πολιτικού αρχηγού.

Η ίδια η Κυβέρνηση στέλνει ως εκπρόσωπό της τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλο, που κατάγεται από την περιοχή και όχι κάποιο “μεγάλο” όνομα ως εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Τα ίδια ισχύουν λίγο-πολύ και για την Τήνο.

Μια πρώτη προσέγγιση για αυτές τις απουσίες είναι η... εύκολη.
Το ότι οι πολιτικοί φοβούνται μη γίνουν αντικείμενο αποδοκιμασιών από τον κόσμο. Μέσα σε τόσες χιλιάδες, δεν είναι απίθανο να βρεθούν έστω και 10 άτομα που θα αποδοκιμάσουν, θα μουντζώσουν και να πάρει διαστάσεις το θέμα στα Κανάλια.

Ο Αντώνης Σαμαράς όμως θα πάει.
Προφανώς δεν το κάνει μόνο από το βαθύτατα θρησκευτικό του συναίσθημα.
Αν ήταν μόνο γι αυτό, δεν θα γίνονταν εδώ και ημέρες, τόσο μεγάλη κινητοποίηση στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας της ευρύτερης περιοχής, που αναμένεται να κατακλίσουν τους χώρους της Ιεράς Μονής και να δημιουργήσουν μια “θριαμβευτική” ατμόσφαιρα για τον Αρχηγό τους.
Θα μπορούσε βέβαια να κάνει μια αντίστοιχη εμφάνιση στην Παναγιά της Τήνου για παράδειγμα.

Πηγαίνει στη Σουμελά θα πουν μερικοί, διότι εκεί είναι οι Πόντιοι (λέγεται ότι οι Πόντιοι αποτελούν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, αν και πολύ αμφιβάλουμε).

Ίσως τον βόλεψε “γεωγραφικά” η Σουμελά, διότι το συνδυάζει και με άλλες κοινωνικές του υποχρεώσεις στην περιοχή (π.χ. μια βάπτιση παιδιού φίλου που θα κάνει στην Ήπειρο).
Ίσως θέλει να επισκέπτεται τη Βόρεια Ελλάδα πιό συχνά και τώρα του δόθηκε μια ακόμη ευκαιρία.

Ίσως είναι και κάτι άλλο...

Δεν θα σας τα γράψουμε όμως όλα, σήμερα τουλάχιστον...
Θα τα διαβάσετε ίσως σε εφημερίδες από...βδομάδα !

Το θέμα είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς και οι επιτελείς της ΝΔ που σχεδίασαν το πρόγραμμά του, εκτίμησαν σωστά και πέτυχαν διάνα.

Το πανηγύρι στην Παναγία Σουμελά θα εξελιχθεί σε one man show για τον Πρόεδρο της ΝΔ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου