Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ένας μισθός ή μια σύνταξη για...ένα προσκύνυμα στη Σουμελά του Πόντου


Χιλιάδες άτομα από όλη την Ελλάδα (και από το εξωτερικό) υπολογίζεται ότι ταξιδεύουν οδικώς αυτές τις ημέρες με προορισμό την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου για να παραστούν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί τον Δεκαπενταύγουστο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. 
Το πιό φθηνό εισητήριο ενός τέτοιου ταξιδιού από την Ελλάδα (οδικώς) κοστίζει τουλάχιστον 600 ευρώ. 
Το ακριβό (αεροπορικώς με πτήση τσάρτερ) κοστίζει τα διπλάσια. Προσφέρει όμως σε κάποιες περιπτώσεις δώρο μια πρόσκληση για παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας εντός της Ιεράς Μονής !
Αυτό σημαίνει ότι ο πολλοί προσκυνητές θα ξοδέψουν πάνω από ένα μισθό ή μια σύνταξη για το ταξίδι αυτό. Που τον δίνουν (ή και τον στερούνται) οικιοθελώς προκειμένου να παρευρεθούν σε μια τέτοια ιστορική στιγμή της Ορθοδοξίας.

Οι οδικές εκδρομές προς την Παναγία Σουμελά είναι συνήθως 8-ήμερες έως 12-ήμερες και περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις καθ' οδόν (στην Κωνσταντινούπολη, στην Αμάσεια κ.α.) καθώς και στην Τραπεζούντα που θεωρείται η ευρύτερη έδρα της Ιεράς Μονής. 

Στα έξοδα αυτά περιλαμβάνονται η μετακίνηση, οι διανυκτερεύσεις με πρωινό, σε κάποιες η ημιδιατροφή και όσο αυξάνονται οι παροχές τόσο η τιμή αγγίζει τα 1000 ευρώ κατ' άτομο. Τέτοιες οδικές μετακινήσεις με λεωφορεία διοργάνωσαν ταξιδιωτικά γραφεία αλλά και τοπικοί ενοριακοί σταθμοί, σύλλογοι κλπ. Σε ορισμένες από αυτές περιλαμβάνεται και συνοδεία πόντιου τραγουδιστή και ποντιακής λύρας, στη διάρκεια του ταξιδιού !

Υπάρχουν όμως και οι πιό άνετου τύπου εκδρομές για το Προσκύνημα και είναι οι αεροπορικές.
Για παράδειγμα, φέτος τέσσερις Μητροπόλεις, οι Πειραιώς, Δημητριάδος, Αλεξανδρουπόλεως και Δράμας, διοργάνωσαν από κοινού προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Σουμελά με πτήση τσάρτερ στην Τραπεζούντα, υπό τον συντονισμό του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας. 

Η εκδρομή περιλάμβανε όλες τις μετακινήσεις, διαμονή και ημιδιατροφή, καθώς και προσκλήσεις, για όσους πάρουν μέρος, να παρακολουθήσουν εντός της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά τη Θεία Λειτουργία (ελάχιστος είναι ο αριθμός που μπορεί να παρακολουθήσει εντός της Ιεράς Μονής την τελετή και το προσκήνυμα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπαίθριο).

Πέρυσι είχαν παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου πάνω από 6000 προσκηνυτές από την Ελλάδα και άλλες χώρες (ομογενεις αλλά και ορθόδοξοι από άλλες χώρες). Φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά, της δυσκολίας του οδικού ταξιδιού υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένοι κατά το μισό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου