Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πολύ περίεργο "ναυάγιο" στη Βαλτική θάλασσα, ανοιχτά της Εσθονίας


Στις 19 Ιουνίου φέτος, ένα πλοίο που ασχολείται με αναζήτηση βυθισμένων θησαυρών (το Ocean Explorer) εντόπισε στο βυθό της Βαλτικής θάλασσας ένα περίεργο αντικείμενο. Πολλοί μίλησαν ακόμη και για εξωγήινο (η γήινο) ιπτάμενο δίσκο. 
Αμέσως, η ομάδα προχώρησε σε δημοσιοποίηση της ανακάλυψης, δίνοντας περιγραφή και γεωγραφικό στίγμα προκειμένου να κατωχυρώσει την ανακάλυψή της. Έκτοτε τελεί σε αναμονή προσπαθώντας να συγκεντρώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τους οικονομικούς πόρους για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που απαιτεί η αναλυτική έρευνα αυτού του βυθισμένου αντικειμένου και η πιθανή ανέλκυσή του. Το μεγάλο βάθος της θάλασσας στην περιοχή και τα επικίνδυνα νερά απαιτούν σύγχρονο και ειδικό εξοπλισμό και ακόμη περισσότερο ιδιαίτερα έμπειρο προσωπικό.
Το ερευνητικού πλοίο Ocean Explorer αναζητά εδώ και πολλά χρόνια ναυάγια και θησαυρούς κρυμμένους στο βυθό της θάλασσας. 

Επικεφαλής των αποστολών του είναι τρείς έμπειροι σουηδοί κυνηγοί θησαυρών (όπως δηλώνουν) οι Peter Lindberg, Dennis Aasberg και Pontus Runesson. Και οι τρείς, με μεγάλη εμπειρία στις υποθαλάσσιες έρευνες, έμειναν άναυδοι όταν συνειδητοποίησαν αυτό που εντόπισαν τα ραντάρ του πλοίου τους, στον βυθό της Βαλτικής θάλασσας (ανοιχτά της Εσθονίας και μεταξύ των θαλασσίων περιοχών Φινλανδίας και Σουηδίας).

Ο σόναρ του πλοίου τους, εντόπισε και κατέγραψε κάτι που δείχνει σαν ένα κυκλικό ναυάγιο όμοιο με δίσκο, διαμέτρου 18 μέτρων, το οποίο έχει αφήσει στην επιφάνεια του βυθού από την μετακίνηση του (σκάψιμο βυθού από το σύρσιμο) ένα μεγάλο ίχνος σαν ουρά μήκους 300 μέτρων.

Ένας από τους επικεφαλής της εξερευνητικής ομάδας, ο Peter Lindberg, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να μάθουμε τι είναι ακριβώς αυτό που εντοπίσαμε. Μόλις έγιναν γνωστά τα στοιχεία που ανακοινώσαμε, τα ΜΜΕ έκαναν εικασίες για κάθε τι που μπορείς να φανταστείς, από UFO μέχρι Ρωσικό διαστημόπλοιο. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι αυτά που έχουν καταγράψει τα ραντάρ του πλοίου μας. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε περισσότερο, εάν είναι κάτι συγκεκριμένο που βυθίστηκε εκεί κάτω ή αν απλώς πρόκειται για κάτι που προκλήθηκε από ένα φυσικό φαινόμενο”.

Από την πλευρά του, ένα άλλο μέλος των επικεφαλής της ομάδας του Ocean Explorer , ο Dennis Aasberg δήλωσε μεταξύ άλλων: “Αναμενουμε την ολοκλήρωση της αποστολής μας για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που εντοπίσαμε στον βυθό της Βαλτικής. Λόγω του μεγάλου βάθους της περιοχής, η επιχείρηση είναι πολύ επικίνδυνη και απαιτεί πολύπλοκο σχεδιασμό, στρατηγική και βεβαίως οικονομικούς πόρους".

Η Ομάδα του πλοίου Oceanic Explorer έχει πραγματοποιήσει πολλές υποθαλάσσιες έρευνες σε διάφορα σημεία των θαλασσών της Βόρειας Ευρώπης, τις οποίες κυρολεκτικά οργώνει για πάνω από μια 20-ετία. Σκοπός της είναι η αναζήτηση βυθισμένων θησαυρών, αρχαιοτήτων αλλά και προιόντων που έχουν βυθιστεί εξ αιτίας ναυαγίων παλιών πλοίων (κυρίως αλκοόλ). 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών είναι και η συμμετοχή τους στην ανεύρεση του ναυαγισμένου φορτηγού πλοίου “Γιονσέπινγκ” το οποίο βυθίστηκε το 1916 ανοιχτά της Φινλανδίας. Το ναυάγιο βρέθηκε στο βυθό με ανέπαφα τα προιόντα που μετέφερε. Συνολικά 4.400 φιαλες σπάνιας σαμπάνιας χρονιάς του 1907 (Heidesieck Champagne "Goût Americain"), 67 μεγάλα βαρέλια Κονιάκ (Cognac ) των αρχών του 1900 και 17 κανονικά βαρέλια κρασί. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι το πλοίο μετέφερε τα προιόντα του στη Ρωσία, για τις ανάγκες του Ρωσικού στρατού και η ιστορία της ανέλκυσης των σωζόμενων φορτίων του θυμίζει ταινία.

Απομένει να δούμε τι ταινία θα γυριστεί όταν έλθει η ώρα της εξερεύνησης αυτών που εντοπίστηκαν πρόσφατα στον βυθό της Βαλτικής. Κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα του φετεινού Σεπτέμβρη.

Η όλη επιχείρηση έχει λάβει την ονομασία Operation Baltic Discovery και περισσότερα μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα http://www.oceanexplorer.se/ απ όπου μπορείτε να αγοράσετε ακόη και αναμνηστικά.

Επίσης στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=jwHE5816_XY μπορείτε να δείτε τι ακριβώς δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το συγκεκριμένο ναυάγιο.

Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον (τουλάχιστον...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου