Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

"Κατάσκοπός των Ναζί" η Κοκό Σανέλ

Η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ, ιδρυτής του γνωστού οίκου ενδυμάτων, καλλυντικών, αξεσουάρ κλπ, ήταν κατάσκοπος των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το περιεχόμενο μιας νέας βιογραφίας που ξεκινά την εκδοτική κυκλοφορία της από τις ΗΠΑ.

Συγγραφέας αυτής της βιογραφίας είναι ο εγκατεστημένος στη Γαλλία αμερικανός δημοσιογράφος, Χαλ Βον, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στήριξε τις πληροφορίες του σε πληθώρα γαλλικών, αγγλικών, γερμανικών και αμερικάνικων αρχείων.

Το βιβλίο της βιογραφίας έχει τον τίτλο «Κοιμώμενη με τον εχθρό, ο κρυφός πόλεμος της Κοκό Σανέλ». Οι αναφορές των σελίδων του αφορούν κυρίως την εποχή του 1940, όταν η σχεδιάστρια ήταν 57 ετών και σύμφωνα με τον συγγραφέα "προσελήφθη από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών" και έγινε κατάσκοπος με το κωδικό όνομα F-7124.

Αποστολή της, όπως αναφέρει το βιβλίο, ήταν να ταξιδέψει στην Ισπανία, με έναν άλλον πράκτορα, τον βαρόνο Λουί ντε Βόφρελαντ, με σκοπό να στρατολογήσουν κι άλλους πράκτορες για τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το βιβλίο περιλαμβάνει και αναφορές σε έρωτες καθώς κάνει ισχυρίζεται πως αφορμή για να γίνει κατάσκοπος η Κοκό Σανέλ  ήταν ο έρωτάς της για ένα Γερμανό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών. Αυτός ήταν που την συνέστησε σε κάποιον Βόφερλαντ, παλιό πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόκο και κάπως έτσι η Κοκό Σανέλ στρατολογήθηκε κατάσκοπος των Ναζί.  Γίνονται επίσης αναφορές και στην υπερπολυτελή ζωή που έκαναν οι δύο εραστές , καθώς έμεναν στο Ριτζ του Παρισιού, ξενοδοχείο που φιλοξενούσε συχνά τους αρχιπράκτορες των Ναζί Γκέρινγκ και τον Γκέμπελς.

Αυτά γράφει το βιβλίο.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η Κοκό Σανέλ, με το ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έκλεισε όλα τα καταστήματά της, θεωρώντας ότι η εποχή που ξεκινούσε δεν ήταν κατάλληλη για μόδα. Όταν η Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι, η Σανέλ μετακόμισε στο ξενοδοχείο Ριτζ. Ισχυριζόμενη όμως ότι την ενοχλούσε η διαμονή πολλών γερμανών στο ξενοδοχείο γι αυτό και παράλληλα νοίκιασε και ένα μικρό διαμέρισμα-σχεδιαστήριο στη rue Cambon 31.

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον Χανς Γκούντερ φον Ντίνκλαγκ έναν γερμανό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών των Ναζί, ο οποίος επίσης έμενε στο Ριτζ.. Όμως για όσους γνωρίζουν λεπτομέρειες από τη ζωή της Σανέλ, δεν ήταν αυτός με τον οποίο η σχεδιάστρια ταξίδευε στην Ισπανία. Αυτός με τον οποίο έκανε τα ταξίδια αυτά ήταν ένας άλλος αξιωματικός των Ναζί, ο περιβόητος Βάλτερ Κούτσμαν που κατηγορήθηκε για τη σφαγή χιλιάδων πολωνών εβραίων.

Εξ αιτίας όλων αυτών και πολλών άλλων, η Κοκό Σανέλ κατηγορήθηκε και όσο ζούσε για συνεργασία με τους Ναζί. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο Τσάρλς Έντμοντ στο βιβλίο του για τη ζωή της Σανέλ, μετά το τέλος του πολέμου οι Βρετανοί θέλησαν να οδηγήσουν τη Σανέλ στο Δικαστήριο για τη συνεργασία της με τους Ναζί, όμως αυτό δεν έγινε μετά από υψηλή παρέμβαση της Βασιλικής Οικογένειας.

Επί της ουσίας, δεν γράφει κάτι καινούργιο το βιβλίο, είναι όμως ενδιαφέρουσες οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία που παρουσιάζει.

Πάντως η Κοκό Σανέλ , η οποία πέθανε το 1971, αρνιόταν πάντα ότι είχε σχέσεις με τους ναζί.

Το όνομα Κοκό Σανέλ (Coco Chanel) ήταν ψευδώνυμο της Γαλλίδας Γκαμπριέλ Σανέλ η οποία γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1883.

Έγινε διάσημη όταν το 1923 δημιούργησε το άρωμα "Σανέλ νούμερο 5" και έκανε μόδα το μικρό κομψό μαύρο φόρεμα.

Η ίδια καθιέρωσε στην παγκόσμια γυναικεία μόδα διάφορα πρότυπα και τροφοδότησε την αγορά με καινοτόμες ιδέες όπως, το γυναικείο παντελόνι καμπάνα, το μαύρισμα από τον ήλιο, το ταγιέρ με τις "boxy" τετράγωνες γραμμές, τη μονοχρωμία στην εξωτερική εμφάνιση (το γνωστό total look) κ.α.

«Δεν μπήκα στην κοινωνία αυτή επειδή έπρεπε να σχεδιάσω ρούχα. Σχεδίασα ρούχα, ακριβώς επειδή μπήκα στην κοινωνία αυτή» είπε κάποτε. Αυτό και μόνο δίνει την εξήγηση για το πως δημιουργήθηκε ο θρύλος γύρω από το όνομά της. Ένας θρύλος που παραμένει και θα παραμένει ζωντανός, όσα βιβλία και αν βγουν, ότι και αν γράφουν...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου