Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αρκούδες κατασπάραξαν ανθρώπους. Δύο επιθέσεις τον Αύγουστο και άλλες τρείς πρίν

-“ΜΑΜΑ ΜΙΑ ΑΡΚΟΥΔΑ ΜΕ ΤΡΩΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ” ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ ΝΕΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ.
-ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
-ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ

Δύο περιστατικά με θανατηφόρες επιθέσεις αρκούδας σε ανθρώπους σημειώθηκαν μέσα στον Αύγουστο, με τρείς νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Άλλες τρείς θανατηφόρες επιθέσεις σημειώθηκαν πριν λίγους μήνες σε ΗΠΑ και Καναδά.

Πριν λίγες ημέρες, μια 19χρονη ρωσίδα φοιτήτρια και ο πατριός της κατασπαράχθηκαν από καφέ αρκούδα στη Σιβηρία και ένας 17χρονος βρετανός μαθητής σκοτώθηκε από επίθεση πολικής αρκούδας στη διάρκεια εκδρομής στη Βόρεια Νορβηγία.
Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα είχαν “περάσει” στην περιοχή όπου οι αρκούδες συνήθως κυνηγούν για να φάνε και οι περιγραφές των επιθέσεων είναι φρικιαστικές.

Το katestimeno.blogspot.com συγκέντρωσε τα στοιχεία των επιθέσεων όπως τα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, τόσο για τα δύο περιστατικά στη Σιβηρία και στη Νορβηγία, όσο και για τρία ακόμη προηγουμένως σε ΗΠΑ και Καναδά και σας τα παρουσιάζει.


Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ
Ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν στη Ρωσία το φρικτό τέλος που είχαν 19χρονη φοιτήτρια Ψυχολογίας Olga Moskalyova με τον πατριό της Igor Tsyganenkov, την Τετάρτη (17.08), καθώς, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής τους στην περιοχή Petropavlovsk-Kamchatsky, ανατολικά της Σιβηρίας, τους κατασπάραξαν μια αρκούδα και τα τρία μικρά της.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η μητέρα της άτυχης νεαρής Tatiana, είχε συνεχή επικοινωνία μαζί της κατά τη διάρκεια της εκδρομής και την ώρα του μοιραίου περιστατικού η Olga της τηλεφώνησε έντρομη λέγοντας της χαρακτηριστικά: “Μαμά βοήθεια, μια αρκούδα με τρώει ζωντανή” !!!

Η αρχική αντίδραση της μητέρας ήταν το να πει στην κόρη της να σταματήσει τις φάρσες, καθώς νόμιζε ότι πρόκειται περί κάποιου κακόγουστου αστείου. Όμως, μετά τη δεύτερη κλήση της κόρης της, η οποία συνοδευόταν από ουρλιαχτά τρόμου, η Tatiana συνειδητοποίησε τον κίνδυνο της κατάστασης και έσπευσε να ειδοποιήσει την αστυνομία.

Μετά από μια σειρά αναπάντητων τηλεφωνημάτων της Tatiana προς τον σύζυγό της, ο οποίος πάλευε κυριολεκτικά με την μεγάλη αρκούδα, κατάφερε να μιλήσει με την κόρη της, για τελευταία φορά.

Τα τελευταία λόγια της 19χρονης συγκλονίζουν και ταυτόχρονα συγκινούν: “Μαμά, δεν πονάω πια. Δεν αισθάνομαι τον πόνο. Συγχώρεσε με για όλα. Σε αγαπώ τόσο πολύ”. 'Ηταν τότε που η μητέρα αντιλήφθηκε αυτό που συμβαίνει στην κόρη της και όπως δήλωσε εκτός από τις απαγνωσμένες κραυγές του κοριτσιού της μπόρεσε να ακούσει ακόμη και τα μουγκριτά της αρκούδας.

Μισή ώρα αργότερα από το τηλεφώνημα, έφτασαν στο σημείο του περιστατικού οι αστυνομικές αρχές, κυνηγοί και ο αδελφός του θύματος, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα φρικιαστικό θέαμα . Τις αρκούδες να κατασπαράσσουν τη νεαρή κοπέλα αλλά και τον πατριό της, την ώρα που άφηναν την τελευταία τους πνοή. Οι κυνηγοί που έφτασαν στο σημείο σκότωσαν τις τέσσερις αρκούδες.

Από έρευνα που έκαναν οι αρχές για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού προκύπτει ότι η αρκόδα επιτέθηκε αρχικά στον πατριό της κοπέλας, σε σημείο δίπλα από την όχθη ενός ποταμού. Η κοπέλα έσπευσε να τον βοηθήσει με αποτέλεσμα να την αρπάξει κι αυτήν η αρκούδα και να τη σύρει 70 μέτρα πριν την σκοτώσει. Οι θάνατοι των δύο ανθρώπων προήλθαν από δαγκώματα στο λαιμό, κλασικός τρόπος με τον οποίο οι αρκούδες σκοτώνουν τα θηράματά τους, κάτι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι αρκούδες αναζητούσαν τροφή και επιτέθηκαν στους ανθρώπους.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό συνέβη στις αρχές Αυγούστου στη βόρεια Νορβηγία, όπου πολιτική αρκούδα επιτέθηκε σε κατασκήνωση εκδρομέων και σκότωσε έναν 17-χρονο βρετανό, τραυματίζοντας άλλα τέσσερα άτομα.
Το όνομα του 17-χρονου που κατασπαράχθηκε κι αυτός από την αρκούδα είναι Horatio Chapple και κατάγονταν από το Salisbury της Βρετανίας.

Η ομάδα τους είχε επισκεφθεί την περιοχή του παγετώνα Von Postbreen στην περιοχή Longyearbyen στο Svalbard της βόρειας Νορβηγίας. Η ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 13 άτομα είχε κατασκηνώσει στη συγκεκριμένη περιοχή της Βόρειας Νορβηγίας για να διανυκτερεύσει, όταν δέχθηκε την επίθεση της πολικής αρκούδας.
Οι υπόλοιποι τραυματίες από την επίθεση είναι οι Michael Reid και Andrew Ruck και δύο ακόμη νεαρά μέλη της, ο Patrick Flinders και ο Scott Smith.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν αμέσως μέσω δορυφορικού τηλεφώνου για το περιστατικό και ο νεαρός που κατασπαράχθηκε από την αρκούδα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τρόμσο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η πολική αρκούδα σκοτώθηκε από τους κατασκηνωτές κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην ομάδα.

Στην περιοχή όπου συνέβη η επίθεση ζουν πολικές αρκούδες και τα μέλη της ομάδας είχαν ενημερωθεί για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιδράσουν αν δεχθούν επίθεση. Παρ΄ όλα αυτά η επίθεση της αρκούδας έγινε την ώρα που είχαν πέσει για ύπνο και αιφνιδιάστηκαν.

ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011
Στη διάρκεια του 2011 σημειώθηκαν άλλες τρείς θανατηφόρες επιθέσεις αρκούδας σε ανθρώπους, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Στις 25 Ιουλίου, στην περιοχή Pinetop-Lakeside της Αριζόνα των ΗΠΑ μια μαύρη αρκούδα βάρους 114 κιλών επιτέθηκε στην 61-χρονη Lana Hollingsworth την ώρα που έκανε βόλτα με τον σκύλο της. Τα τραύματα στο κεφάλι της γυναίκας από την αρκούδα ήταν τόσο σοβαρά που έγιναν αιτία για το θάνατό της λίγες ημέρες μετά στο νοσοκομείο. Η αρκούδα εντοπίστηκε και θανατώθηκε.

Στις 6 Ιουλίου, στην περιοχή του εθνικού πάρκου Yellowstone των ΗΠΑ, ο 57-χρονος Brian Matayoshi που μαζί με τη γυναίκα του έκαναν βόλτα δίπλα από μια λίμνη, ήλθαν αντιμέτωποι μια μια γκρίζλι αρκούδα. Έτρεξαν για να ξεφύγουν όμως η αρκούδα τους ακολούθησε και τραυμάτισε σοβαρά τον 57-χρονο ο οποίος υπέκυψε επί τόπου. 
Η γυναίκα του που είχε κρυφτεί πίσω από δένδρο, σύρθηκε από την αρκούδα αλλά προσποιούμενη τη νεκρή δεν τραυματίσθηκε από τη συμπλοκή. Οι αρχές του πάρκου που ερεύνησαν το περιστατικό, έκριναν ότι η αρκούδα επιτέθηκε στο ζευγάρι επειδή αισθάνθηκε απειλή για να μωρά της. Καθώς δεν είχε επιδείξει παρόμοια συμεριφορά επιθέσεων αφέθηκε και πάλι ελεύθερη στο πάρκο.

Τον Ιούνιο του 2011 μια ακόμη θανατηφόρος επίθεση αρκούδας σημειώθηκε στο Lillooet του Δυτικού Καναδά. Εκεί ένα κοπάδι από αρκούδες που αναζητούσαν τροφή, μπήκαν στο σπίτι της 72-χρονης Bernice Adolph και της επιτέθηκαν. Υπολείματα της σωρού της βρέθηκαν μέσα στο σπίτι της από αστυνομικούς σκύλους, καθώς η αστυνομία έκανε έρευνα μετά από αίτηση συγγενών της που είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της. Από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι η άτυχη γυναίκα δέσθηκε επίθεση από αρκούδες. Πέντε ύποπτες αρκούδες εντοπίστηκαν στην περιοχή από τη δασική Υπηρεσία του Καναδά και θανατώθηκαν. Στις αρκούδες έγιναν εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι μία από αυτές ήταν αυτή που κατασπάραξε την άτυχη Adolph.

Δεκάδες παρόμοιες θανατηφόρες επιθέσεις αρκούδας σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι επιθέσεις της αρκούδας στον άνθρωπο γίνονται όταν η αρκούδα αισθάνεται να απειλείται αυτή η τα μωρά της, όταν ο άνθρωπος εισέρχεται στην περιοχή της και εκλαμβάνεται ως απειλή ή όταν η αρκούδα αναζητώντας τροφή εμπλέκεται με έναν άνθρωπο.

Πηγές: The Sun, The West Australian, The Scotsman



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου