Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Με το βλέμμα στο μέλλον ο Παν. Ψωμιάδης, μετά την απόρριψη του ΣτΕ


Παραμένει σε αργία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτησή του, με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση με την οποία τέθηκε σε αργία.
Ο ιδιόρρυθμους Μακεδόνας πολιτικός φέρεται να κάνει ήδη σκέψεις για το πολιτικό του μέλλον, κάτι που μπορεί να τον οδηγεί και σε άλλα πολιτικά μονοπάτια. 
Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ.
Παραμένει σε αργία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτησή του, με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση με την οποία τέθηκε σε αργία.
Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας στην απόφασή της απορρίπτει τον ισχυρισμό του Π. Ψωμιάδη ότι δεν είναι δυνατή η επιβολή του διοικητικού μέτρου της αργίας για αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε σε προηγούμενη θητεία ως νομάρχης, ενώ πλέον έχει εκλεγεί ως περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί ότι ο Π. Ψωμιάδης, εκτός από την προαναφερόμενη προσφυγή για αναστολή της απόφασης, έχει προσφύγει στο ΣτΕ και για την ακύρωση της αργίας και η συζήτηση έχει προσδιοριστεί για τις 24 Νοεμβρίου 2011.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για το αν θα κηρυχθεί τελικά έκπτωτος από τη θέση του περιφερειάρχη.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για αργία είχε υπογραφεί στις 6/6/2011 από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιο Σώκο και είχε γίνει δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών μετά την καταδίκη του Π. Ψωμιάδη και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση αφορούσε τη μείωση προστίμων από 89.000 ευρώ σε 5.000 που αφορούσαν πρατηριούχο ο οποίος νόθευε και διέθετε κατ' εξακολούθηση στην αγορά νοθευμένα καύσιμα, τόσο πετρέλαιο όσο και βενζίνη. Ο συγκεκριμένος πρατηριούχος ήταν στέλεχος της ΝΔ και είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος Ευόσμου.

ΤΟ...ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εξαρττά πλέον το μέλλον του ως “περιφερειάρχης” από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 24 Νοεμβρίου 2011. Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ μπορεί να προδικάζει πολλά, μπορεί και τίποτα. Η αλήθεια όμως να λέγεται.
Όσο πλησιάζει ο Νοέμβρης τον Παν. Ψωμιάδη θα “ζώνουν τα φίδια”.
Το ενδεχόμενο της δικαίωσης της προσφυγής του θα αποτελέσει “είδηση” των ημερών και σαφώς θα ακολουθήσουν πρόσκαιρα (και αναμενόμενα) σχόλια εκ μέρους του (για να συνεχίσει τη θητεία του στην Περιφέρεια μαζί με όλα όσα χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά του).

Το ενδεχόμενο όμως της απόρριψης θα αποτελέσει μια θορυβώδη πολιτική ήττα για τον Μακεδόνα πολιτικό, ο οποίος αφού “συνέλθει” θα πρέπει να ψάξει για έναν καινούργιο πολιτικό ρόλο. Και ήδη (για κάθε ενδεχόμενο) αναζητεί έναν τέτοιο ρόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον στενό κύκλο του, η διεκδίκηση εκ νέου μιας βουλευτικής θέσης είναι μια από τις πρώτες σκέψεις που γίνονται από τον ίδιο και τους ελάχιστους στενούς συνεργάτες του. Το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές πριν βγεί η απόφαση του ΣτΕ (τέλη Νοεμβρίου) είναι πάντα υπαρκτό, όμως ο Παν. Ψωμιάδης φαίρεται να εκτιμά ότι μια τέτοια εξέλιξη ισως να μην τον βολεύει. Άλλωστε η δήλωσή του ότι : «Η επιδίωξη είναι προφανής: να ακυρώσουν τη λαϊκή ψήφο, να περιφρονήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία...» δίνει από μόνη της το στίγμα στο οποίο θέλει να κινηθεί ο Παν. Ψωμιάδης.

Η πρώτη (και κυρίαρχη) σκέψη είναι να είναι υποψήφιος Βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη σκέψη. Όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, ο Παν. Ψωμιάδης, τόσο με το προσωπικό του ιδιόμορφο στυλ, όσο και με τις απόψεις που εκφράζει, απευθύνεται σε έναν πυρήνα παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων της βόρειας Ελλάδας. Και αυτό είναι το «όπλο», με το οποίο έχει μάθει να κινείται, αφήνοντας ανοικτό μάλιστα και το ενδεχόμενο η «επόμενη κίνησή» του να είναι η δημιουργία κόμματος, που θα παραπέμπει σε μια «Λίγκα του Βορρά» αλά ελληνικά. Ένα ενδεχόμενο που ευνοείται από τα συνεχή χαμηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας (και την αξιοσημείωτη συνεχή πτώση των ποσοστών του δικομματισμού).

Ο βουλευτικός θώκος σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό για τον Παν. Ψωμιάδη.
Θα είναι όμως μια πιθανή λύση για να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο, μέχρι το επόμενο βήμα του.

Και σαφώς το επόμενο βήμα του Παν. Ψωμιάδη θα είναι να... “πάρει το αίμα του πίσω”. Είτε διεκδικώντας μετά από 3 χρόνια και πάλι τη θέση του Περιφερειάρχη, είτε στρεφόμενος προς την καρέκλα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, μια θέση που ανέκαθεν αποτελούσε τον διακαή πόθο του.
Γι αυτό και από τώρα αναζητούνται όλες οι νομικές λεπτομέρειες, σε σχέση με τα όσα έχουν προηγηθεί, για να μην ξαναπάθει τα ίδια...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου