Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η Ευρώπη (Γερμανία) δείχνει να κατέληξε στον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους. Χθεσινoβραδυνή συμφωνία Μέρκελ-Τρισέ.

Οι γενικές αρχές των αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της προσεχούς Πέμπτης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να συζητηθεί το οικονομικό θέμα της Ελλάδας (και της Ευρωζώνης γενικά) αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μετά την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη (χθες) ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Διαβάστε τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη λύση στην οποία δείχνουν να καταλήγουν οι ευρωπαίοι για το ελληνικό χρέος.


Στο Βερολίνο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 20 δισ. ευρώ, αν αγοράσει η ίδια τα ομόλογά της, σε ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Βερολίνο, γράφει το Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

«Στο υπουργείο Οικονομικών (της Γερμανίας) εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο είναι εκείνο που θα μπορούσε καλύτερα να ταιριάξει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα για να μπορέσει να επαναγοράσει η ίδια από ιδιώτες πιστωτές στις τιμές της αγοράς» γράφει το Spiegel.

Το άλλο σενάριο που ευνοείται στο Βερολίνο είναι η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Η υπόθεση μιας επαναγοράς από την Ελλάδα των δικών της ομολόγων συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα, είχαν επισημάνει ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα” (που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή) η λύση θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών, για την οποία επιμένει το Βερολίνο, με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) που επιδιώκει η Φρανκφούρτη.

Η λύση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας οργανωμένης αναδιάρθρωσης του χρέους, με λελογισμένη περικοπή του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη. Η έκταση των συνεπειών δεν απομένει παρά να φανεί στην πράξη, καθώς η κίνηση αναμένεται να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πάντως, αναμένεται να συμφωνήσει να συνεχίσει να αποδέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Παράλληλα, ο EFSF θα κεφαλαιακή ενίσχυση σε όσες τράπεζες τη χρειαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου