Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ελληνική Οικονομία: Δεν ξερουμε (πραγματικά) τι μας ξημερώνει (την...Πέμπτη)


Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η εφημερίδα “Το Βήμα” έχει μια πολύ καλά πληροφορημένη πηγή στις Βρυξέλλες. Κι αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε βάση (και) στα σχετικά δημοσιεύματά της.

Διαβάζουμε λοιπόν τώρα (περασμένα μεσάνυχτα προς Πέμπτη) ένα ρεπορτάζ που μόλις “ανέβασε” με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για μακρά νυχτερινή σύσκεψη κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών (Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ κ.α.) για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από την Ελλάδα.
Φαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει χάσει τα “κανάλια” της πληροφόρησής της για τα τεκταινόμενα των Βρυξελλών σε υωηλά επίπεδα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό (κάτι που το είχαμε επισημάνει και άλλη φορά).
Κυριολεκτικά πλέον, σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει σήμερα Πέμπτη...

Ακολουθεί το ρεπορτάζ

Μέρκελ, Σαρκοζί και Τρισέ συναντήθηκαν εκτάκτως αργά τη νύχτα της Τετάρτης στο Βερολίνο, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα σχήμα αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους που πλέον τείνει να γίνει πανευρωπαϊκοί και να παρασύρει σε δίνη ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ανέμενε αγωνιωδώς στις Βρυξέλλες το αποτέλεσμα της συνάντησης των τριών, χωρίς να διαθέτει ιδιαίτερη πληροφόρηση για τη συζητούμενη λύση. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι δεν απίθανο να οδηγούμεθα προς μια δραστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με γεναία συμμετοχή των ιδιωτών, που πιθανώς να επιτρέπει στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να εντάξουν την Ελλάδα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Από τις συζητήσεις που διεξάγονταν τη νύχτα στις Βρυξέλλες προέκυπτε ότι η ελληνική πλευρά θα αποδεχόταν τους κινδύνους ενδεχόμενης μετάπτωσης σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, υπό τον όρο ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα καλυπτόταν από εγγυήσεις των κρατών - μελών και θα συνέχιζε να χρηματοδοτεί τις ελληνικές Τράπεζες.

Ωστόσο τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των τριών στο Βερολίνο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών που θα προετοίμαζε τη σύνοδο των ηγετών ανεβλήθη για το πρωί της Πέμπτης.

Προφανώς για να έχουν στη διάθεσή τους τα αποτελέσματα της συνάντησης των τριών. Κοινή πάντως ήταν η πεποίθηση ότι η όλη νυχτερινή διαπραγμάτευση παρέπεμπε σε δυναμικές λύσεις, προφανώς λόγω των προσδοκιών και της έντασης που επικρατούν στις αγορές.

(Το Βήμα)


1 σχόλιο:

  1. Οι "συσκεπτόμενοι" κατέληξαν σε κοινή θέση για τη Σύνοδο Κορυφής, μεταδίδει το Reuters

    ΑπάντησηΔιαγραφή