Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Διαφαίνεται κρίση λόγω της πρότασης για ονομασία...“Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας”


Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το όνομα που προωθεί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για το κράτος των Σκοπίων είναι το «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Από ελληνικής πλευράς, πηγές αναφέρουν πως στην εξέλιξη αυτή , έντονη είναι η δυσαρέσκεια του μεγάρου Μαξίμου, καθώς θεωρούν ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν «άκουσε» τίποτε από όσα του εξέθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι...

...υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρής κρίσης στις σχέσεις Νίμιτς - ελληνικής κυβέρνησης. Και παρότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αντιδράσει δημόσια, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προχωρήσει σε έντονα διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η κάθετη και απότομη ήταν η αλλαγή στη φιλική, θα έλεγε κανείς, στάση που μέχρι πρότινος είχε κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Δημιουργεί έντονο προβληματισμό η ξαφνική αλλαγή αναφανδόν υπέρ των Σκοπίων, όπως αποδεικνύεται με την ονομασία «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», που πρότεινε και δεν μπορεί να σταθεί πουθενά.


Τα σχόλια ήταν του τύπου: Τι θα πει «Άνω Δημοκρατία», υπάρχει και «Κάτω Δημοκρατία»;

Όπως και ποιος διασφαλίζει ότι έπειτα από κάποιον καιρό τα Σκόπια δεν θα αφαιρέσουν τη λέξη «Άνω» και θα μείνει η ονομασία που μόνιμα θέλουν οι Σκοπιανοί «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Και αυτό δεν είναι τόσο αφελής ο κ. Νίμιτς για να μην το αντιλαμβάνεται. Τεκμηριωμένα πλέον παίζει το παιχνίδι του Γκρούεφσκι.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αλλαγή αυτή του Νίμιτς οφείλεται στη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις με πάθος φιλοσκοπιανές προτιμήσεις του και μάλιστα πίεζε για να λυθεί το γρηγορότερο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Πάντως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμήσεις διπλωματών αναφέρουν ότι η Γαλλία σταθερά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, η Γερμανία κρατά όλο το τελευταίο διάστημα ουδετερότητα και η Αγγλία τηρεί προς το παρόν στάση σιωπής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου