Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Και στο βάθος Βάσω, μετά από έντονο παρασκήνιο και αντιδράσεις για Παπαδήμο. Το μεσημέρι η ανακοίνωση μεταβατικού πρωθυπουργού και κυβέρνησης


Φαίνεται πως το “Παπανδρέου” θα συνεχίσει να είναι στην ατζέντα των Ευρωπαίων, όσον αφορά τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, όταν συζητούν για την Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες θα εξακολουθούν να έχουν κυβέρνηση Παπανδρέου, ακόμη και ως μεταβατική. 
Όχι επειδή θα παραμείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στη θέση αυτή αλλά επειδή...
...το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι αυτό της Βάσως Παπανδρέου.
Μετά τις δραματικες χθεσινοβραδυνές εξελίξεις, η υποψηφιότητα Παπαδήμου οδηγήθηκε μάλλον σε ναυάγιο.
Στο παρασκήνιο υπήρξε έντονος πόλεμος μεταξύ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας Παπαδήμου από τη μία πλευρά και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και άλλων υπουργών από την άλλη. Αν δεν αλλάξει δραματικά κάτι τις τελευταίες ώρες, η υποψηφιότητα Παπαδήμου θα πάψει να είναι πλέον στο τραπέζι. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα σενάρια για τον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο. Αλλά και ο πρόεδρος της βουλής σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους τα ξημερώματα διέψεσε τις φήμες που τον ήθελαν να ηγείται του νέου κυβερνητικού σχήματος. Παραμένει πάντως στο τραπέζι το όνομα του Α.Κακλαμάνη (που θεωρείται μια επιλογή “ανάγκης” και δεν αποκλείεται και όνομα – έκπληξη. Αυτό το όνομα έκπληξη είναι όπως όλα δείχνουν η Βάσω Παπανδρέου.
Περασμένα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην βουλή μεταξύ των Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, Ν. Αθανασάκη αλλά και του Προέδρου της βουλής και λίγο πριν τη 01,00 αποχώρησε από τη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας νωρίτερα μιλήσει και με τον Αντώνη Σαμαρά.
Μετά από τις εξελίξεις αυτές και μάλλον έχοντας καταλήξει σε συμφωνία το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου στον οποίο θα ανακοινώσει και το όνομα του νέου πρωθυπουργού. 
Ενδεικτικό είναι και το ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο λευκός καπνός θα βγει από το Μαξίμου». Ο κ. Μιχαλάκης δεν θέλησε να κάνει περισσότερες δηλώσεις τονίζοντας πως τις επίσημες δηλώσεις θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Λουκά Παπαδήμου έρχισε να “προκαλεί” όταν ο φερόμενος ως υποψήφιος μεταβατικός πρωθυπουργός θεωρήθηκε από κύκλους υψηλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι “την είδε” κάτι σαν... “ηγέτης” και εξ ουρανού “σωτήρας” της χώρας, θέτοντας όρους για να έχει ανοιχτό τον χρόνικό ορίζοντας της κυβέρνησής του αλλά κυρίως θέλοντας να έχει εντελώς προσωπικό επιτελείο στο υπουρεγείο οικονομικών (μια στενή “παρέα” του, όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ).
Εκεί τα “πήρε” ο Βενιζέλος αλλά και άλλοι υπουργοί καθώς με τις κινήσεις και με τις διαθέσεις του Λουκά Παπαδήμου, θα δίδονταν η εικόνα ότι η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα μέχρι τώρα και θα έρχονταν ένας... “θεός” για να σώσει τη χώρα.
Ο υπεροπτικός τρόπος με τον οποίο άρχισε να αντιμετωπίζει την υπόθεση ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκνεύρισε αφάνταστα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά το ίδιο έγινε και με πληροφορίες που ήθελαν τον Παπαδήμο να είχε ξεκινήσει επικοινωνία με παράγοντες του εξωτερικού και να εμφανίζεται ως “σωτήρας” της χώρας, πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα.
Κάπως έτσι, δεν άντεξαν ο Βενιζέλος και άλλοι υπουργοί και στράφηκαν έντονα κατά της επιλογής Παπαδήμου εκνευρισμένοι με τον “ελιτίστικο” που αντιμετώπιζε το κάλεσμα που του έγινε ο συγκεκριμένος φερόμενος ως ο πιθανότερος μεταβατικός πρωθυπουργός. Και κυρίως οι συγκεκριμένοι διαφώνησαν κάθετα με τη λευκή επιταγή που ήθελε να παραλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος, ωσάν να επρόκειτο για “τοποθετημένο κυβερνήτη σε αποίκους”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Και εκεί ακριβώς ήταν που τα “πήραν” ο Βενιζέλος και άλλοι υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισαν να τον στείλουν από εκεί που ήλθε.
Καθώς μάλιστα δεν διαφωνούσε και η πλευρά της ΝΔ με όλα αυτά, τον “καθάρισαν” στεγνά και άρχισαν να αναζητούν ένα νέο πρόσωπο. Έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα των Απ. Κακλαμάνη και Φ. Πετσάλνικου, ονόματα κύρους στο εσωτερικό της χώρας αλλά άγνωστο πόσο θα μπορούσαν να σταθούν απέναντι στους “καρχαρίες” της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Και κάπως έτσι έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για τη Βάσω Παπανδρέου, που ξέρει τα οικονομικά καλά και είναι αρκούντως δυναμική ώστε να μην “μασήσει” από τους μανδαρίνους της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Πέραν του ότι η Βάσω Παπανδρέου (σε αντίθεση με τους Παπαδήμους) ξέρει τι σημαίνει Ελλάδα και ελληνικός λαός, γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα όσα βιώνει η χώρα και ο κόσμος και μπορεί να ασκήσει πολιτικές, όχι για την προσωπική υστεροφημία της αλλά για το παρών και το μέλλον της χώρας και του λαού της.
Φαίνεται λοιπόν πως σε αυτήν καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το όνομα της Βάσως Παπανδρέου είναι αυτό πυ θα ανακοινωθεί σήμετα το μεσημέρι ως μεταβατικής πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου.
Η μεταβατική κυβέρνηση αναμένεται να έχει στελέχη (πολιτικά και τεχνοκράτες) από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μάλλον αποκλείεται να εμπλακούν πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, που όμως θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση (Καρατζαφέρης-Μπακογιάννη ίσως και Κουβέλης).

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
Και επειδή οι περισσότεροι έλληνες πολιτικοί έχουν μόνιμη πρακτική την πολιτική “κολοτούμπα” κρατήστε και το ενδεχόμενο να δεχθεί να αλλάξει στάση και να υποχωρήσει σε πολλά ο Λουκάς Παπαδήμος, ώστε να έχει και τον τίτλο του “πρωθυπουργού” στο βιογραφικό του.
Τα νεώτερα σε λίγες ώρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου