Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Όλα τα νεώτερα σενάρια για το νέο πρωθυπουργό (Βενιζέλο ή Παπαδήμο)


Ένα νέο σενάριο για το νέο πρωθυπουργό, βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει σχέση με την "αλλαγή στάσης" της Νέας Δημοκρατίας για τη μεταβατική κυβέρνηση (αν και έχει δυσκολίες το θέμα)
Η δεύτερη “αλλαγή στάσης” της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απόφαση να υποστηρίξει από εδω και πέρα τα δανειακά μέτρα (μνημόνιο), θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η υποστήριξη μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πολτικούς (παρά τα όσα αντίθετα έλεγε μέχρι το μεσημέρι). 
Και μάλιστα η ΝΔ θα συμφωνήσει για...
...διάρκεια εξάμηνης (περίπου) διάρκειας μεταβατικής κυβέρνησης (πάλι παρά τα όσα αντίθετα έλεγε μέχρι το μεσημέρι για κυβέρνηση διάρκειας μέχρι έξι εβδομάδων).
Το σενάριο που ακούγεται μιλάει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και αντιπροέδρους τον Ευάγγελο Βενιζέλο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και έναν εκ των Σταύρου Δήμα ή Δημήτρη Αβραμόπουλου από την πλευρά της ΝΔ.
Όμως, στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πολλές εσωκομματικές πιέσεις, να μην γίνει αυτή η “αλλαγή στάσης” διότι θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του κόμματος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν υπάρξει προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το δεύτερο σενάριο λέει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, για να σχηματιστεί μια “μονοκομματική” μεταβατική κυβέρνηση, που θα ορίσει χρόνο εκλογών μέχρι τον Μάρτιο. 
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού θα διεκδικήσουν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος (από το κουαρτρέτο Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Μόσιαλου), μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. 
Στο σενάριο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει σαφές προβάδισμα (καθώς αναμένεται να στηριχθεί και από την πλευρά των Παπανδρεικών βουλευτών.
Σε περίπτωση εκλογής Βενιζέλου, ο Λοβέρδος θα τοποθετηθεί Αντιπρόεδρος.

Για την περίπτωση Βενιζέλου είχαμε γράψει, ώρα πριν (ΕΔΩ).
Και ακριβώς η περίπτωση αυτή, όπως επίσης γράψαμε, είναι η αιτία που η Εύα Καιλή δεν ανεξαρτητοποιήθηκε και πείσθηκε από τον Βενιζέλο να παραμείνει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, για να μπορεί να τον ψηφίσει, στις εξελίξεις που σας προαναφέραμε.
Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό το “πολιτικό τσίρκο” κάθε άλλο παρά ταιριάζει με σοβαρές πολιτικές, σε μια τόσο κρίσιμη στογμή για τη χώρα, που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής διάλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου