Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή όρων με Αντιπολίτευση την Αριστερά (στο 30%) και κατάρρευση του πολιτικού συστήματος της Μεταπολίτευσης


Αλλαγή των όρων του πολιτικού παιχνιδιού σηματοδοτεί η κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ και η επιλογή του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού. Η αριστερά, που ήδη κατέγραφε ποσοστά τα οποία αθροιστικά φθάνουν το 30%, πλέον μένει μόνη στο χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ στο εσωτερικό των δύο κομμάτων εξουσίας έχει ξεσπάσει πόλεμος που αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στην ανάκαμψή τους.
Αν και είναι νωρίς να προδιαγράψει κάποιος την έκταση και το βάθος των μεταβολών, πολιτικοί και αναλυτές προβλέπουν αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στα επόμενα 1-2 χρόνια. Εκτιμούν δε ότι αυτή τη φορά είναι...
...εντελώς διαφορετικό το πλαίσιο αναφοράς, αφού είναι έντονη η κοινωνική δυσαρέσκεια που αποτελεί την εύφλεκτη ύλη για την κατεδάφιση των σημερινών πολιτικών σταθερών.
Επίσης, η απαίτηση της Ε.Ε. για κυβερνητικές συνεργασίες, προκειμένου να έχουν ευρεία στήριξη τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, με βάση δηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς από κοινοτικούς αξιωματούχους, δεν εξαντλείται στη θητεία της κυβέρνησης συνεργασίας που ορκίστηκε την Παρασκευή, αλλά αποτελεί πρόβα για συμμαχικό σχήμα και μετά τις εκλογές. 
Συζητήσεις άρχισαν να γίνονται και για τον ρόλο του Λ. Παπαδήμου, όταν εκπνεύσει η πρωθυπουργική θητεία του. Θα επιστρέψει στον τραπεζικό χώρο ή θα διεκδικήσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό κι από ποια θέση; 
Και όλα αυτά, ενώ ήδη έχει αρχίσει το πριόνισμα της νέας κυβέρνησης, από τους ίδιους τους εταίρους της και ενώ και οι δύο πόλοι του δικομματισμού, θα δώσουν σκληρή μάχη για τη συντήρησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου