Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

“Ανταρσία” στους βρετανούς συντηριτικούς για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαική Ένωση. Ζητούν δημοψήφισμα


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να αντιμετωπίσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τη σοβαρότερη «ανταρσία» στις τάξεις του κόμματός του, όταν θα τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση να διοργανωθεί δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία πρέπει να παραμείνει -ή όχι- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά το ότι η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική, θεωρείται σημαντική δοκιμασία για την ηγεσία του πρωθυπουργού των Συντηρητικών και ορισμένοι παρατηρητές διαβλέπουν ότι υπάρχει κίνδυνος να...
...προκληθεί ένταση με τους ευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες (με τους οποίους έχει σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό). Ο Κάμερον αντιτίθεται στην διενέργεια δημοψηφίσματος και προσπαθεί να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να λυθούν τα προβλήματα της Ευρώπης, να λυθεί το πρόβλημα της ευρωζώνης» δήλωσε ο Κάμερον την Κυριακή, προτού ανακοινώσει ότι ανέβαλε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στην Ιαπωνία και στη Νέα Ζηλανδία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Οι υποστηρικτές του κατηγορούν τους ευρωσκεπτικιστές στις τάξεις των Τόρις ότι εκτρέπουν την προσοχή από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την Βρετανία και την ΕΕ. Την κρίση στην Ευρώπη και την ασθενική παγκόσμια ανάπτυξη.

«Το να ασχολούμαστε με αυτή την εσωστρεφή ομφαλοσκόπηση αυτή τη στιγμή είναι τεράστιος περισπασμός» είπε ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Μάλκολμ Ρίφκιντ στο BBC.

Με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εργατικού Κόμματος ο Κάμερον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τους αντάρτες στις τάξεις των Τόρις, αλλά εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν εναντίον του είναι μεγάλος, τότε θα αμφισβητηθεί το κύρος του.

Ο Κάμερον πασχίζει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά την παραίτηση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, του πρώην υπουργού Αμύνης Λίαμ Φοξ λόγω των σχέσεών του με έναν επιχειρηματία και εν μέσω των επικρίσεων που δέχεται η κυβέρνησή του για τα σχέδιά της να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη έπειτα από ένα χρόνο αποτελμάτωσης.

Παρά το συμβολικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί διαφωνίες: όποιος βουλευτής των Τόρις ψηφίσει εναντίον της κυβέρνησης ουσιαστικά θα αποπεμφθεί από τις τάξεις των Συντηρητικών.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Mail on Sunday κατέδειξε ότι ένα 61% των Βρετανών θα ήθελε να γίνει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ το 50% θέλει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής της και να μεταβάλει την διμερή σχέση ώστε αυτή να επικεντρωθεί στο εμπόριο.

Ωστόσο μόλις ένα 34% θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, το 44% λέει ότι θέλει η Βρετανία να παραμείνει στους κόλπους της, ενώ το 22% απάντησε ότι δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Οι ευρωσκεπτικιστές καλούν τον Κάμερον να αξιοποιήσει την χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρωζώνη για να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Ωστόσο οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θέλουν να αποτρέψουν την επανέναρξη ενός διαλόγου που είχε πλήξει τόσο την Μάργκαρετ Θάτσερ όσο και τον Τζον Μέιτζορ.

Περίπου οι 70 από τους 300 και πλέον βουλευτές των Συντηρητικών αναμένεται να ψηφίσουν εναντίον του Κάμερον σήμερα. Οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να ταχθούν υπέρ του.

Στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εκτίμησαν ότι η ψηφοφορία δεν θα έχει συνέπειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό που σχημάτισαν με τους Τόρις τον Μάιο του 2010, τερματίζοντας τα 13 χρόνια διακυβέρνησης από τους Εργατικούς.

«Μια ψηφοφορία για κάτι που δεν δεσμεύει την κυβερνητική πολιτική, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει σαφή γραμμή, κάτι που οι Εργατικοί δεν υποστηρίζουν: δεν βλέπω πού βρίσκεται η απειλή για την κυβέρνηση» σχολίασε ένα στέλεχος του κόμματος μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου