Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε: Γιατί θέλει να κυβερνήσει ο Σαμαράς;

Αρχείο:Antonis Samaras.jpgΤον μεγάλο σκεπτικισμό που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το τι μπορεί να περιμένουν από τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, εάν γίνει Πρωθυπουργός, περιγράφει σε εκτενές δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» στο χθεσινό της φύλλο.
Ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς που υπογράφει το ρεπορτάζ, με τίτλο: «Μπισκοτάκι για φάρμακο: Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Σαμαράς, θέλει να κυβερνήσει», αναφέρει για τον αρχηγό της ΝΔ: «Ο σκεπτικισμός είναι μεγάλος. Στην διάρκεια της κρίσης ο Σαμαράς έκανε αισθητή την παρουσία του κυρίως με την αρνητική στάση του». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι μια εκλογική νίκη της ΝΔ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές φαντάζει, ρεαλιστική.
Η εφημερίδα συνεχίζει...

«Τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της ΝΔ βρίσκονται σ' έναν άσχημο δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της πόλης στον Πειραιά. Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα και κακόφημα μπαρ γεμίζουν την περιοχή. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας που ο Σαμαράς - Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της ΝΔ- θέλει να φύγει όσον το δυνατόν πιο γρήγορα από την περιοχή» σημειώνει ο Μάρτενς και συνεχίζει με την επισήμανση πως ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι το Μέγαρο Μαξίμου «ένα κομψό κτίριο στο κέντρο της πόλης μπροστά στον Εθνικό Κήπο με μαρμάρινες κολώνες και παρκέ ηλικίας σχεδόν 200 ετών».


Ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι ο κ. Σαμαράς «επιθυμεί, σήμερα αν είναι δυνατόν και όχι αύριο, να κυβερνήσει τη χώρα κάτι που εδώ και μήνες το δείχνει καθημερινά» και συμπληρώνει: «Ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το κόμμα του το ΠαΣοΚ έχουν αποτύχει, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι η μόνη διέξοδος ανακοινώνει ο Σαμαράς με κάθε ευκαιρία. Μια νίκη της αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές φαίνεται ρεαλιστική».


Επισημαίνεται το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες και αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάρτενς: «Ωστόσο δεν απορούν μόνον οι Έλληνες με το γεγονός, γιατί κάποιος να θέλει να κυβερνήσει τη χώρα αυτή τη δεδομένη στιγμή. Ακόμη και σ' άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναρωτιούνται τί μπορούν να περιμένουν από τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Ο σκεπτικισμός είναι μεγάλος. Στην διάρκεια της κρίσης ο Σαμαράς έκανε αισθητή την παρουσία του κυρίως με την αρνητική στάση του».


Στη συνέχεια, υπενθυμίζει την καταψήφιση με εντολή του κ. Σαμαρά του μνημονίου από τη ΝΔ τον Μάιο του 2010 και αναφέρεται στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας: «Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που τόλμησε να στηρίξει τα μέτρα διαγράφηκε. Ο Σαμαράς δήλωσε τότε ότι δεν έχει τίποτα εναντίον των στόχων, αλλά εναντίον των μεθόδων που χρησιμοποιούνται. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έμειναν άναυδοι. Οι κυβερνήσεις με πολύ κόπο είχαν καταφέρει να πείσουν βουλευτές και ψηφοφόρους ότι η χορήγηση του πακέτου βοηθείας ύψους 110 δισ. ευρώ ήταν αναπόφευκτη».
Στο σημείο αυτό τονίζει την αντίδραση των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ και τον αρνητισμό τους έναντι του κ. Σαμαρά. «Ιδιαίτερα οι συντηρητικοί κύκλοι εξοργίστηκαν με τη στάση του αρχηγού της ΝΔ ,το κόμμα του οποίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ» σημειώνει.


Η συνομιλία με τον Λαζαρίδη
Ο δημοσιογράφος συνομίλησε και με τον στενό σύμβουλο του κ. Σαμαρά, τον κ. Χρ. Λαζαρίδη και τον ρώτησε: «Δεν κυβερνούσε την Ελλάδα μέχρι το 2009 η ΝΔ υπό τον Καραμανλή και, η ακόμη και με τα αθηναϊκά κριτήρια άνευ προηγουμένου κακοδιαχείριση των οικονομικών δεν συνέβαλε στην κρίση;» Ο κ. Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι η νέα ηγεσία του κόμματος έχει παραδεχθεί εδώ και καιρό, ότι έγιναν λάθη την περίοδο διακυβέρνησης από τον κ. Κ. Καραμανλή.


«Αλλά υπάρχει μια εκστρατεία δυσφήμισης του κόμματος που δεν προέρχεται μόνον από την κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Ακόμη και μέρος του ξένου τύπου αναμετέδωσε αποσπασματικά τις θέσεις της ΝΔ. Το γεγονός ότι η ΝΔ καταψήφισε το πακέτο μέτρων τον περασμένο Μάιο δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι το κόμμα δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών».


Ο κ. Λαζαρίδης σημειώνει με έμφαση ότι η ΝΔ στήριξε σχεδόν τους μισούς από τους νόμους της κυβέρνησης και σχεδόν το σύνολο αυτών που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Ωστόσο η δομή του πακέτου είναι λανθασμένη: Το φάρμακο είναι πιο επικίνδυνο από την ασθένεια» υποστηρίζει ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά και αναφέρεται στο λεπτομερές σχέδιο που παρουσίασε η ΝΔ και το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 18 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια. «Ωστόσο είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η αύξηση της φορολογίας θα επιδεινώσει την ύφεση. Και στο σημείο αυτό έχουμε φτάσει εδώ και καιρό» παρατηρεί ο κ. Λαζαρίδης.


Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν και δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα, για τον οποίο το δημοσίευμα επισημαίνει πως «μοιράζει στους συνομιλητές του μπροσούρες με τον τίτλο "Η υπεύθυνη στάση της ΝΔ"».


Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως στο εξωτερικό έχει δημιουργηθεί η λάθος εντύπωση ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και σημειώνει: «Το κόμμα μας στήριξε 48 από του 100 νόμους. Το ΠαΣοΚ στα πεντέμισι χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή στήριξε μόλις επτά νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης». Ο δημοσιογράφος όμως διευκρινίζει πως «ο Σταϊκούρας δεν ανέφερε το γεγονός ότι ο Καραμανλής στην πρώτη φάση διακυβέρνησής του, διέθετε μια άνετη πλειοψηφία, παρόλα αυτά όμως δεν προχώρησε σε κάποια αξιόλογη μεταρρύθμιση».
«Ο λαϊκο-κεϋνσιανισμός δεν είναι ρεαλιστικός»
Η εφημερίδα, που είναι από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στη Γερμανία, υπογραμμίζει ότι η ΝΔ από το 2009 και την εκλογική της ήττα δεν είναι το κόμμα που μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις.


«Ο Σαμαράς όμως χρησιμοποιεί συχνά τις δυνατότητες που του δίνει η θέση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης για να "γλυκάνει" την εικόνα της πραγματικότητας. Καλλιεργεί την εντύπωση ότι μαζί του η έξοδος της Ελλάδος από την κρίση θα ήταν πολύ λιγότερο επίπονη. Θέλει να προχωρήσει στην άρση της απόφασης για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων» υποστηρίζει ο Μάρτενς και συνεχίζει: «Επίσης υπόσχεται να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο με τους πιστωτές. Δεν αναφέρει όμως το γεγονός ότι εάν το Μάιο του 2010 οι βουλευτές δεν ψήφιζαν το πακέτο μέτρων, η χώρα του θα χρεοκοπούσε».


Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, υποστηρίζει, ότι περιέχει κάποιες προτάσεις που είναι αξιοσημείωτες, αλλά διευκρινίζει, πως πολλά ακόμη είναι ασαφή ή δεν μπορούν να κοστολογηθούν.


«Το ότι σε περίοδο κρίσης μια χώρα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για να ενισχύσει τη ζήτηση μπορεί να είναι ένα παράδειγμα λαϊκο-κεϋνσιανισμού. δεν είναι όμως ρεαλιστικό. Κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η οικονομική ανάπτυξη των ετών 2000-2009 στην Ελλάδα στηρίχθηκε στην χρηματοδοτούμενη με δάνεια κατανάλωση, που η χώρα δεν μπορούσε -ακόμη και στις φαινομενικά καλές εποχές- να εξυπηρετήσει» σημειώνει ο Μάρτενς.


Το δημοσίευμα ολοκληρώνεται με την επισήμανση, ότι στην παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος ο Σαμαράς υποσχέθηκε μια άμεση επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αμέσως μετά την εκλογή από τους συμπολίτες του στην εξουσία.


«Έχει σπουδάσει οικονομικά στο κολλέγιο Άμχερστ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Πολύ πιθανόν ο Σαμαράς να πρέπει να αποδείξει σύντομα ότι έμαθε κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και εκτός Πανεπιστημίου» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος στον επίλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου