Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ορισμένοι θέλουν την Ελλάδα "αποικία"


Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης προωθούν σχέδια ώστε η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επιφορτιστεί να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές της ΕΕ.
Η διεύρυνση αυτή των αρμοδιοτήτων θα αφορά την επιτήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Αθήνας, την πώληση περιουσιακών στοιχείων και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Πολλοί είναι ωστόσο...
...στην ΕΕ –σχολιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο-  που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την πρόταση, που κινείται στον ίδιο άξονα με την Ολλανδία που προτείνει «κηδεμονία» για τις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια, η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες στελέχη.
Η ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται ο Γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ, θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες και θα μπορούσε να έχει τον τελικό λόγο στις αποκρατικοποιήσεις για παράδειγμα.
Η ριζοσπαστική αυτή πρόταση, την οποία απορρίπτουν ορισμένοι αξιωματούχοι ως μια νέα μορφή αποικιοκρατίας και ενδεχομένως να μην προχωρήσει λόγω ισχυρών αντιδράσεων, είναι ενδεικτική των εντεινόμενων πιέσεων για αυστηρότερη επιτήρηση της Αθήνας, και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν τη χώρα να παραχωρεί μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Το μέγεθος της παρέμβασης είναι χωρίς προηγούμενο φέρεται να δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο. «Αν υπήρχε ένα ιστορικό υπεύθυνης διαχείρισης, όπως στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Αλλοι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πρόταση για μεγαλύτερη εποπτεία της Ελλάδας, είπαν ότι υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για την επιβολή αυστηρότερης επιτήρηση στην Αθήνα.
Μια άλλη πηγή είπε ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σώμα που θα αναλάβει μέρος της δουλειάς των επιθεωρητών της τρόικας.

«Χρειάζεσαι κάποιον που να μιλάει ελληνικά αλλά που δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων» είπε η πηγή, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Οι εξουσίες τους θα συνδέονταν με τους όρους του δανείου. Η παρουσίαση (της ιδέας) θα πρέπει να γίνει με προσοχή - να παρουσιαστεί τεχνική βοήθεια ή κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις όλους» φέρεται να δηλώνει.
Μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί μεν να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά θέτει την εφαρμογή τους εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Η ιδέα αυτή απηχεί επίσης την πρόταση του Γερμανού Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν ηγετικό ρόλο στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η ιδέα θα αντιμετωπίσει εντονότατη αντίσταση από την Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα καθιστούσε την πρόταση ανεφάρμοστη, καθώς προϋποθέτει την συναίνεσή τους.

Το Reuters παρατηρεί τέλος ότι ο ίδιο αξιωματούχος σχολιάζει: «Η παραχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που υπήρχε γενικά. Αλλά οι Έλληνες δεν θα το δεχόντουσαν ποτέ και ούτε θα έπρεπε».

Κομισιόν: Νομικά ανέφικτο σενάριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της έσπευσε να διευκρινίσει ότι  δεν έχει λάβει κανένα  αίτημα από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την Ελλάδα.
«Αυτό το σενάριο δεν έχει εξεταστεί ποτέ από την Επιτροπή» δήλωσε στους  δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο  αίτημα από κανένα κράτος μέλος».

«Η ομάδα εργασίας έχει διοικητικές αρμοδιότητες με στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές  αρχές στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχει  αποφασίσει η τρόικα και να απορροφήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα κοινοτικά  κονδύλια».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε μάλιστα ότι βάσει των συνθηκών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης είναι νομικά ανέφικτη η εκχώρηση εκτελεστικών εξουσιών στην ομάδα εργασίας.
«Οι διοικητικές αρμοδιότητες δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να υπερκεράσουν  την νομοθετική εξουσία στην Ελλάδα ή αλλού» δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αυτό δεν  είναι πολιτικά ορθό, ούτε νομικά εφικτό με βάση τις ισχύουσες Συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου