Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μετά τον τιτανοβόα των 15 μέτρων βρέθηκε και κροκόδειλος 6 μέτρων


Απολιθώματα ενός άγνωστου ως σήμερα είδος κροκόδειλου, που βαφτίστηκε Acherontisuchus guajiraensis,προς τιμήν του ποταμού Αχέροντα της ελληνικής μυθολογίας, ανακαλύφθηκε μέσα στο ίδιο ανθρακωρυχείο της Κολομβίας όπου είχε βρεθεί ο τιτανοβόας, το μεγαλύτερο φίδι που έζησε ποτέ.
Τα οστά του κροκόδειλουAcherontisuchus guajiraensis, που εκτιμάται ότι είχε μήκος έξι μέτρων, ανακαλύφθηκαν στο ορυχείο του Καρεχόν στη βόρεια Κολομβία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δημοσιεύουν...
...την ανακάλυψη στην επιθεώρηση Palaeontology.
Το γιγάντιο ερπετό έζησε πριν από 60 εκατ. χρόνια, δηλαδή 5 εκατ. χρόνια μετά την εξαφάνιση των συγγενών του των δεινοσαύρων.
Εκτιμάται ότι ήταν μακρινός ξάδελφος των σημερινών κροκόδειλων, όχι όμως άμεσος πρόγονός τους.

Σε ότι αφορά το όνομα που δόθηκε στον κροκόδειλο, σημειώστε και το εξής. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων ποταμός (προς τιμή του οποίου δόθηκε το όνομα στον προϊστορικό κροκόδειλο) αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Άρα και μόνο το απολίθωμα ενός τέτοιου ερπετού, παρέπεμψε τους επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη, στον...Άδη!!! 

Ο ΤΙΤΑΝΟΒΟΑΣ
Μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσαμε ότι το μεγαλύτερο σε μήκος φίδι ήταν ο "Γιγαντόφις" που ζούσε στην περιοχή της Αιγύπτου πριν από 39 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος 10 μέτρων. Μία ανακάλυψη όμως σε ανθρακωρυχείο στην περιοχή Κερεχόν της βόρειας Κολομβίας, άλλαξε τα δεδομένα.
Ερευνητές έφεραν στο φως, τα οστά ενός γιγάντιου φιδιού, που είχε μήκος 13 - 15 μέτρων (!) και βάρος τουλάχιστον 1.140 κιλών . Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Τζέισον Χεντ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ονόμασαν το γιγάντιο ερπετό Titanoboa cerrejonensis (Τιτανοβόας από την Κερεχόν) και εκτιμούν ότι έζησε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια.
Ο Τιτανοβόας, που είχε το μήκος ενός φορτηγού και το πλάτος των γοφών ενός μέσου ανθρώπου, ζούσε στα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής και κατά πάσα πιθανότητα περνούσε τον περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό, όπως και τα ανακόντα. Δεν ήταν δηλητηριώδες φίδι και προφανώς σκότωνε τη λεία του με πνιγμό, σφίγγοντάς την μέχρι ασφυξίας!
Όλα δείχνουν πως τρεφόταν με κροκόδειλους και γιγάντιες χελώνες, απολιθώματα των οποίων βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία. Πέρα από εντυπωσιακή, η ανακάλυψη είναι σημαντική, γιατί από το μέγεθος του προϊστορικού ερπετού οι επιστήμονες βγάζουν συμπεράσματα για τις θερμοκρασίες των τροπικών εκείνης της εποχής καθώς και για τις αλληλεπιδράσεις του κλίματος και των οικοσυστημάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου