Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Αυστραλοί θα διαλέγουν το φύλο που θα γράφεται στο διαβατήριό τους


Σύμφωνα με οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, οι Αυστραλοί μπορούν να επιλέξουν το φύλο που επιθυμούν να αναγράφεται στο διαβατήριό τους, ακόμα και αν δεν έχουν υποβληθεί σε αλλαγή φύλου. Μάλιστα στις σχετικές αιτήσεις οι Αυστραλοί θα έχουν τρεις επιλογές: Άρρεν, Θήλυ ή Χ. Το μόνο που θα χρειάζεται (εκτός από την επιθυμία των ενδιαφερόμενων) θα είναι μια βεβαίωση από γιατρό την οποία θα καλούνται να προσκομίσουν.
Η επιλογή για φύλο «Χ» (για τα άτομα, τα οποία δεν έχουν αυστηρά προσδιορισμένο γενετικό φύλο - intersexuals) δεν...
...είναι αυστραλιανή πρωτοτυπία, καθώς προβλέπεται από τον ICAO, την διεθνή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας που έχει λόγο σε ζητήματα των διαβατηρίων.
Η γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας Louise Pratt, είπε ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα που η εμφάνισή τους δεν ταιριάζει με το φύλο που αναγράφεται στο διαβατήριό τους. Μάλιστα η ίδια έχει σύντροφο που έχει γεννηθεί γυναίκα, αλλά μετά από ορμονοθεραπεία έχει εξελιχθεί σε άνδρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η γερουσιαστής, «Με την αλλαγή στα διαβατήρια μπορούμε να ταξιδεύουμε στο εξωτερικό χωρίς πρόβλημα τώρα».
Οι αυστραλιανές αρχές εκτιμούν ότι λίγες δεκάδες πολιτών θα κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα βήμα που έπρεπε να γίνει. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, κ. Kevin Rudd δήλωσε ότι «αυτή η τροπολογία κάνει τη ζωή ευκολότερη και μειώνει σημαντικά ένα γραφειοκρατικό βάρος για τα άτομα με διαταραχή φύλου (gender diverse people) που επιθυμούν ένα διαβατήριο που αντικατοπτρίζει τη φυλετική και φυσική τους εμφάνιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου