Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σφαγή στο Δημόσιο


Την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, και την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι εξοικονομήσεις που έχουν προβλεφθεί για τις δημόσιες δαπάνες από το Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος». Το επιχείρημα ότι θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015 δεν ικανοποιεί τους εταίρους μας οι οποίοι έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά 30% άμεσα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας έχει αποστείλει ήδη...
...στους υπουργούς επιστολή με την οποία τους ζητεί να προχωρήσουν στην άμεση μείωση των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών κατά 30%, στο πλαίσιο δημιουργίας του νέου επιτελικού κράτους.

Σε πρώτη φάση η μείωση των οργανικών μονάδων σημαίνει τη συγχώνευση τμημάτων ή διευθύνσεων και τη μείωση των θέσεων προϊσταμένων κατά 30%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει και στην κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα θα σημάνουν και την απόλυση των υπαλλήλων που κατέχουν τις συγκεκριμένες θέσεις στον στενό δημόσιο τομέα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατ΄ απαίτηση της τρόικας αναμένεται να είναι η περαιτέρω δραστική μείωση των συμβασιούχων έως και 50% για το 2012, η οποία μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με μονομερή καταγγελία συμβάσεων από την πλευρά του κράτους και απολύσεις.

Σήμερα απασχολούνται περίπου 35.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι το 2012 θα είναι λιγότεροι από 15.000. Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα επεκταθεί στο σύνολο του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα. Στη βάσανο της αξιολόγησης θα τεθούν περίπου 150.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι πρώτοι 4.000


Συγκεκριμένα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα οριστικοποιηθούν οι 4.000 πλεονάζοντες υπάλληλοι των 151 ΔΕΚΟ που έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών. Κατόπιν αναμένεται να κατατεθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στις 10 εισηγμένες ΔΕΚΟ και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου του στενού δημόσιου τομέα.

Για τους μόνιμους υπαλλήλους εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν υποχρεωτικές μετατάξεις σε κενές θέσεις ανά την επικράτεια όπου, αν αρνείται ο υπάλληλος την τοποθέτηση θα απολύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου