Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ως ασφαλιστής εργάστηκε για 2 χρόνια ο Καραμανλής και ένας τσομπάνος ήταν ο πρώτος πελάτης του ως δικηγόρος


ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΟΘΩΜΑΝΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του Γεωργίου (ιδρυτής της ΝΔ και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας) γεννήθηκε το 1907 στη σημερινή Πρώτη Σερρών, που τότε ήταν υπό τουρκική κατοχή και ονομάζονταν Κιούπκιοϊ (δηλαδή "το χωριό με τα κιούπια", καθώς το κιούπι ήταν ονομαστό τοπικό προϊόν) . Για τον λόγο αυτό ο Κ. Καραμανλής καταγράφηκε ως Οθωμανός υπήκοος και διατήρησε την υπηκοότητα αυτή μέχρι την χρονιά κατά την οποία απελευθερώθηκε η Μακεδονία και εντάχθηκε στο Ελληνικό Βασίλειο. Έτσι έγινε Έλληνας πολίτης σε ηλικία 6 ετών (1913). Υπό κανονικές συνθήκες...
...ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπρεπε να παρουσιαστεί για τη στρατιωτική του θητεία το 1927, πήρε όμως αναβολή για να τελειώσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο (Νομική).
Πριν πάρει το δίπλωμα, έπιασε δουλειά ως ασφαλιστής σε μια ιταλική ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία εργάστηκε για δύο χρόνια, το 1928-29. 
Όπως είπαν όσοι τον γνώρισαν από κοντά εκείνη την περίοδο, η εργασία του αυτή ήταν για μια πολύτιμη εμπειρία και όχι μόνο από οικονομικής απόψεως. Για δυο χρόνια διέσχιζε προς όλες τις κατευθύνσεις την επαρχία του, κερδίζοντας αρκετά για να ξεπληρώσει χρέη του πατέρα του (οι καπνοκαλλιέργειες του οποίου δεν πήγαιναν καλά), αλλά και για να βοηθήσει στα γενικά έξοδα της οικογένειας. 
Με τις επαφές που είχε, απέκτησε γνώση του κόσμου, κάτι που έμελλε να τον βοηθήσει σημαντικά στην πολιτική του σταδιοδρομία. Και όταν ήρθε η ώρα να πάρει το πτυχίο του, στις 13 Δεκεμβρίου 1929, όλα αυτά τον είχαν εξοπλίσει με εφόδια που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις συνήθεις φοιτητικές εμπειρίες.
Τρεις μήνες αργότερα, στις 8 Μαρτίου 1930, κατετάγη στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού στις Σέρρες. Επειδή ήταν πρωτότοκος γιος πολυτέκνου, ο χρόνος της υπηρεσίας στο Στρατό ήταν μειωμένος. Απολύθηκε στους 4 μήνες, αφού προηγουμένως προάχθηκε σε δεκανέα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έκανε και την εξάσκηση του δικηγόρου και ήταν έτσι έτοιμος, όταν απολύθηκε από το Στρατό, να αρχίσει τη δικηγορική του σταδιοδρομία. Ο πρώτος του πελάτης ήταν τσοπάνος, κατηγορούμενος για φόνο. Η υπόθεση όμως δεν έφθασε ποτέ στο δικαστήριο, γιατί ο πελάτης του εν τω μεταξύ το έσκασε στη Ρουμανία. 
Η σταδιοδρομία του ως επαρχιακού δικηγόρου, όσο επιτυχής και αν ήταν, δεν μπορούσε βέβαια να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του. Ήξερε ότι η κλίση του ήταν η πολιτική.
Έτσι, το 1932, συμπληρώνοντας τα 25 του, δέχτηκε να κατέβει υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στις Σέρρες. Ο πατέρας του όμως είχε έντονες αντιρρήσεις και έφτασε ως το σημείο να του πει:"Ούτε εγώ θα σε ψηφίσω, εάν πολιτευθείς". Η διένεξη αυτή δυσκόλεψε τον Καραμανλή να κάνει αμέσως το αποφασιστικό βήμα. Απέσυρε λοιπόν την υποψηφιότητά του από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 1932 και επέστρεψε στη δουλειά του στις Σέρρες.
Στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ο πατέρας του (Γεώργιος) πέθανε. 

Λίγα χρόνια μετά, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε ως υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935 και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Σερρών. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και μια πάθηση στο αυτί του (βαρυκοία) που τον ταλαιπώρησε αρκετά τα επόμενα χρόνια.

(πηγή: “Καραμανλής, ο ανορθωτής της ελληνικής δημοκρατίας” του Κρις Γουντχάουζ-εκδόσεις Μορφωτική Εστία)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου