Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη Μις Υφήλιος πριν από 188 χρόνια


ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ 
Σαν σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου 1888 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος παγκόσμιος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς, στην πόλη Σπα του Βελγίου. Είχαν προηγηθεί τοπικοί διαγωνισμοί ομορφιάς στην Ευρώπη (Βρετανία 1839, ΗΠΑ 1854 κ.α.). Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε τότε στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα (πρώτη φωτογραφία), η οποία και θεωρείται ως η πρώτη γυναίκα με τον τίτλο “Μις Υφήλιος”.
Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός ξεκίνησε πολύ αργότερα,το 1925 με πρωτοβουλία...
...της εφημερίδας της εποχής Έθνος.
Ως πρώτη νικήτρια των καλλιστείων της Μις Ελλάς αναφέρεται η Ασπασία Καρατζά (επόμενη φωτογραφία) από την Πάτρα. Ήταν κόρη του Παναγιώτη και της Κατίνας, εγγονή του αγωνιστή της Επαναστάσεως του 1821 Παναγιώτη Καρατζά και είχε άλλα έξι αδέλφια. 
Την εποχή που πήρε μέρος στα καλλιστεία, ήταν αρραβωνιασμένη με τον Δ. Αναστασόπουλο

Η Ασπασία Καρατζά ήταν υπάλληλος της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας στο υποκατάστημα της Πάτρας. Είχε προσληφθεί αμέσως μετά την αποφοίτηση της από το γυμνάσιο. Ήταν αρκετά μορφωμένη για την εποχή της, ενώ μίλαγε αγγλικά και γαλλικά. Πριν το διαγωνισμό είχε παραιτηθεί από τη θέση της στην τράπεζα, για να συμμετάσχει σε αυτόν.
Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της ωραιότερης γυναίκας στην Ελλάδα έγινε στην Αθήνα στο κέντρο "Delice" που βρισκόταν στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους 7.

Η εκ Πατρών νικήτρια του διαγωνισμού είχε έλθει στην Αθήνα συνοδεία του αδελφού της Δημοσθένη (λόγω των ηθών που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια). Η επιτυχία της ήταν σημαντική για την εποχή και για αυτό η Ένωση Συντακτών αμέσως μετά τη νίκη της ενημέρωσε με τηλεγράφημα τον δήμαρχο Πατρών. Μετά τη νίκη της, η Ασπασία Καρατζά πήγε στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της "Μις Ευρώπη". Η Καρατζά έκανε καλή εντύπωση στην επιτροπή η οποία την ανακήρυξε δεύτερη με πρώτη την Ουγγαρέζα Ελισάβετ Σιμόν. 

Λίγο αργότερα δημοσιεύματα εφημερίδων έγραψαν ότι η πρώτη νικήτρια, Ελισάβετ Σιμόν, ήταν συγγενής με τον διοργανωτή του διαγωνισμού Μωρίς ντε Βαλόφ, αμφισβητώντας έτσι το δίκαιο της νίκης της. Έτσι, από τον πρώτο κι όλας διαγωνισμό κυκλοφόρησαν φήμες ότι το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο. 

Η Ασπασία Καρατζά επιστρέφοντας στην Ελλάδα, γνώρισε μεγάλη δόξα και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας της πρόσφερε δώρο δύο ακριβά βάζα, ενώ διοργανώθηκε και προς τιμήν της χοροεσπερίδα στον σύλλογο "Ερμής"...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου