Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Περονόσπορος για το φετεινό ελληνικό κρασί - δραματική η κατάσταση των αμπελοκαλλιεργητών


Η φετεινή ελληνική οινοπαραγωγή θα είναι αισθητά μειωμένη όπως δείχνουν τα πράγματα λόγω της εκτεταμένης προσβολής αμπελώνων της κεντρικής και νότιας Ελλάδας από περονόσπορο. Η ίδια αιτία ίσως επιρρεάσει και την ποιότητα.

Ήδη, έλληνες οινοποιοί κάνουν λόγο για “άσχημη” χρονιά, ενώ ακόμη πιό άσχημα είναι τα πράγματα για τους έλληνες αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοκληρωτικά εξ αιτίας της ασθένειας που την έχει προσβάλλει και φαίνεται πως έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Πέραν αυτών, δύσκολα θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργού Γεωργίας στη Βουλή (ερώτηση Βουλευτή).

Καλύτερη δείχνει μέχρι στιγμής η κατάσταση στα αμπέλια της Βόρειας Ελλάδας κι αυτό θα επιρρεάσει ανάλογα την παραγωγή των τοπικών κρασιών.
Οι αμπελοκαλλιέργειες της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας, όπως και νησιών (κυρίως Κρήτη αλλά και Ιόνιο κ.α.) έχουν υποστεί από τον περονόσπορο ποσοτική και ποιοτική ζημία σε ποσοστό που σε πολλές περιοχές αγγίζει και το 100% και οι παραγωγοί μιλούν για τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων χρόνων.

Αιτία για την προσβολή ήταν οι πρόσμενα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε κρίσιμο στάδιο της παραγωγής (έντονες βροχοπτώσεις τέλος Μαΐου & εντός Ιουνίου, υψηλές σχετικές υγρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες και τις πρώτες πρωινές σε συνδυασμό με αυξημένες θερμοκρασίες άνω των 18-20 οC), συνθήκες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανεξέλεγκτη επέλαση του περονόσπορου.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών,υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρόκειται να είναι δυνατή η αποζημίωσή τους από τον περονόσπορο, καθώς οι ζημιές από μυκητολογικές προσβολές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, σε γραπτή του απάντηση στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη, που είχε ζητήσει την αποζημίωση των καλλιεργητών.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι βουλευτές Μανόλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου), Φραγκίσκος Παρασύρης (ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου) και Κώστας Κόλλιας (ΝΔ Κορινθίας).
Για το ίδιο θέμα έκανε παρέμβαση υπέρ των αμπελοκαλλιεργητών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου