Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Σπάνιο αγαλματίδιο του Ηρακλή βρέθηκε στο Ισραήλ


Ένα σπάνιας τεχνοτροπίας μικρό μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα του Ηρακλή (αγαλματίδιο), ύψους μόλις 0,5 μ. το οποίο χρονολογείται στο 2ο αιώνα μ.Χ, ανακαλύφθηκε στο βόρειο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του United Press το άγαλμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εκσκαφών που γίνονται σε κοιλάδα της περιοχής για την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι της Χάιφα με τα σύνορα της χώρας προς την Ιορδανία.
Πρόκειται για τμήμα διακόσμισης Ρωμαικών λουτρών και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ Δρ Γουαλίντ Ατράς, πρόκειται για ένα ασυνήθιστο άγαλμα λόγω του μικρού μεγέθους του, καθώς τα αγάλματα των θεών αυτής της εποχής έχουν το φυσικό ανθρώπινο μέγεθος κι αυτό το καθιστά ξεχωριστό. Το άγαλμα αποτελείται από το γυμνό κορμί του Ηρακλή και τμήμα της Λεοντής που φορούσε ο ήρωας, ως τρόπαιο από τον Λέοντα της Νεμαίας (έναν από τους 12 άθλους του). Το υλικό του αγάλματος είναι λευκό μάρμαρο, υλικό που δεν υπάρχει στο Ισραήλ και προφανώς η πρώτη ύλη για την κατασκευή προέρχεται από αλλού.
Οι ανασκαφές στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στη φωτογραφία το άγαλμα του Ηρακλή που βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου