Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Συγκλίσεις και προσπάθειες με επίκεντρο την Αριστερά

Συγκλίσεις αναζητούν ο Αλ. Αλαβάνος και το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» με οργανώσεις της αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΑΡΑΝ,ΔΗΚΚΙ,ΝΑΡ κλπ)
Στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές και πανεπιστημιακοί, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «Κίνηση» η οποία θα φέρει πιο κοντά τον σοσιαλιστικό χώρο με την αριστερά.
Η σημερινή “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” σχολιάζει τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο, στα δημοσιεύματα που ακολουθούν.
ΣΧΟΛΙΟ Α'
Παρόντες και απόντες
Συγκλίσεις αναζητούν ο Αλ. Αλαβάνος και το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» με κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Τήνο, ο επικεφαλής του «Μετώπου» ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΑΡΑΝ, το ΔΗΚΚΙ, το ΝΑΡ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς αλλά και με κινήσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. 
Σημεία σύγκλισης καταγράφηκαν στη στήριξη του κινήματος των πλατειών, στην άρνηση της νομιμότητας του χρέους, στη συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου με επίκεντρο την αριστερά για την ανατροπή της πολιτικής της τρόικας, όπως και στην άμεση ανατροπή της κυβέρνησης, αφού δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία του λαού. 
Το γεγονός ότι στις συναντήσεις δεν προσήλθαν, αν και είχαν προσκληθεί, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΣΕΚ, δεν φαίνεται να πτοεί τους συνομιλητές του Αλ. Αλαβάνου, οι οποίοι εκτιμούν ότι «η συμπαράταξη της αριστεράς είναι αναγκαιότητα των καιρών και γι' αυτό θα πραγματοποιηθεί». Μόνο που δεν λένε το πότε και το πού...
Φ.Π.


ΣΧΟΛΙΟ Β'

Αντιμνημονιακό μέτωπο

Την Τετάρτη το βράδυ στο ξενοδοχείο «Novotel» συγκεντρώθηκαν στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστές και πανεπιστημιακοί, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια «Κίνηση» η οποία θα φέρει πιο κοντά τον σοσιαλιστικό χώρο με την αριστερά. 
Ανάμεσα σε σ αυτούς που έδωσαν το «παρών» ήταν ο πανεπιστημιακός και πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιάς, ο εργατολόγος Α. Μητρόπουλος, ο πανεπιστημιακός Ν. Μαριάς, μέλη της κίνησης «Σπίθα» του Μ. Θεοδωράκη, οι βουλευτές Β. Παπαχρήστος και Π. Κουρουμπλής και μέλη της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ ομάδας νεολαίας «Νέος Αγωνιστής». 
Τα «σενάρια» περί ίδρυσης νέου κόμματος φούντωσαν, η εποχή εξάλλου ευνοεί τέτοιες «ειδήσεις», κάτι που διαψεύσθηκε από τους συμμετέχοντες και προκάλεσε και την επίσημη διάψευση του Μ. Θεοδωράκη. 
Το αν η «Κίνηση», η οποία έχει τον προσωρινό τίτλο «Ενωτική Πρωτοβουλία Κινημάτων και Πολιτικών Κινήσεων» και επιδιώκει «τη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου αλλαγής με δυνάμεις από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και την αριστερά για την κοινωνική αλληλεγγύη, την εθνική κυριαρχία και την ανάπτυξη», μετατραπεί σε κάτι άλλο ή επιδιώξει συνεργασίες με ήδη υπάρχοντα σχήματα θα φανεί στο εγγύς μέλλον. 
Στο κατά βάση «αντιμνημονιακό» αυτό σχήμα συζητείται και η συμμετοχή του «Αρματος Πολιτών» χωρίς όμως να έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις που εκφράζονται, εξαιτίας του «ιδιότυπου λαϊκισμού που εκπέμπει».
Φ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου