Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Έκκληση του Όλι Ρεν να βρεθεί «σύντομα» λύση στην κρίση χρέους

"Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη" δηλωσε ο Επίτροπος.


ΣΟΙΜΠΛΕ: ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΟΟΣΑ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Όλοι στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας πρέπει να "θεραπευτεί" για να μη μεταδοθεί και σε άλλες χώρες. Γι αυτό και η Ελλάδα δείχνει να έχει αφήσει την τύχη της στους... (οικονομικούς) γιατρούς του κόσμου.


Ο κίνδυνος η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μεταδοθεί και αλλού και να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι σημαντικός και γι' αυτό το λόγο η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σύντομα αποφάσεις, δήλωσε την Τρίτη ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν.


«Κατά την άποψή μου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία», σημείωσε,


Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη», προσέθεσε.


Ο κ. Ρεν κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, προκειμένου να μην μεταδοθεί η κρίση, λέγοντας ότι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας.


Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Reuters, θα γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, με αντικείμενο την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.


«Θα υπάρξει έκτακτη σύνοδος αυτή την Παρασκευή», δήλωσε ο διπλωμάτης που δεν θέλησε να κατονομαστεί.


Mια από τις επιλογές που εξετάζονται για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι και η επαναγορά του από τον EFSF στη δευτερογενή αγορά, είπε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, η οποία τάχθηκε κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.


Σόιμπλε: Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε την Τρίτη ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.


«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι βέβαιη», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).


«Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε.


Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η μεγαλύτερη διάρκεια των ελληνικών ομολόγων και τα χαμηλότερα επιτόκια θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


ΟΟΣΑ: Δεν χρειάζεται η χρεοκοπία


Οι ιδιώτες ομολογιούχοι πρέπει να συμμετάσχουν στην διάσωση της Ελλάδας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η χρεωκοπία της χώρας προκειμένου αυτή να μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος της, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


«Δεν χρειάζεται να χρεωκοπήσει η Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στην λύση», είπε ο Άνχελ Γκουρία, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Γκουρτία είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η διάσωση χωρών μόνο με τις πλάτες των φορολογουμένων. «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου