Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών ίσως ερωτηθεί στο επερχόμενο δημοψήφισμα

Πάμε για 200 βουλευτές,αν τεθεί τέτοιο ζήτημα.
Αν τεθεί λέμε...
Διαβάστε την πληροφορία που έχει ως πηγή την εφημερίδα "Τα Νέα".

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200 ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Το ζήτημα πιθανότατα θα αποτελέσει θέμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος, όπως είπε. Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για το Πόθεν Έσχες των βουλευτών και για τα οικονομικά των κομμάτων.

«Τίποτα δεν είναι κλειστό», ανέφερε ο κ. Καστανίδης σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό σύστημα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει έτοιμο προσχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε, πάντως, ότι ο αριθμός των ελλήνων βουλευτών είναι αντίστοιχος με εκείνον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάλογα πληθυσμιακά κριτήρια με την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης, οι τελικές αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα δεν είναι σωστό να λαμβάνονται σε έκτακτες περιστάσεις.
Αντιθέτως άμεσα -και πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα- αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το νέο πλαίσιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, σύμφωνα και με τις αρχές που απορρέουν από το Σύνταγμα, υπενθυμίζοντας ότι ρητά από τις διατάξεις του εξαιρούνται τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ένα από τα ερωτήματα που θα μπορούσε να τεθεί στην κρίση των πολιτών και να συμπεριληφθεί στα δημοψηφίσματα, να είναι και η μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. «Βεβαίως θα μπορούσε να είναι ερώτημα δημοψηφίσματος», είπε.
Ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε επίσης την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα οικονομικά των κομμάτων και τα πόθεν έσχες των βουλευτών, επιβεβαιώνοντας την αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ελέγχου με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στόχος των αλλαγών αυτών είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο οι ελεγχόμενοι να είναι και ελεγκτές -όπως ισχύει σήμερα, που η αρμόδια Επιτροπή απαρτίζεται από βουλευτές. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το νέο όργανο στο οποίο θα ανατεθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία «ώστε ουδείς να έχει την αίσθηση ότι το Κοινοβούλιο ελέγχει τον εαυτό του».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καστανίδης σε ενδεχόμενη επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης, ώστε οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα να ψηφιστούν από τα 2/3 της Βουλής και να ισχύσουν αμέσως, ή στο ενδεχόμενο το σχετικό νομοσχέδιο να έχει μόνον τη στήριξη της απλής πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου